19 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCe plante ne dau energie?

Ce plante ne dau energie?

Într-o lume în care ritmul alert al vieții moderne ne pune adesea la încercare nivelul de energie, plantele medicinale s-au dovedit a fi o resursă valoroasă pentru revitalizarea organismului și îmbunătățirea stării de bine. Natura ne oferă o varietate de soluții pentru a combate oboseala și a spori vitalitatea, îmbunătățind performanțele zilnice și fiindu-ne aliate în lupta împotriva oboselii. În continuare vă prezint doar două dintre aceste plante, dar lista este mult mai lungă datorită compoziției variate a florei din întreaga lume.

Ginsengul, o soluție?

Există multe varietăți ale acestei plante, dar cea mai cunoscută și utilizată este ginsengul asiatic (Panax ginseng). Ginsengul asiatic are un efect revigorant și în plus, acționează atât ca antioxidant, cât și ca antiinflamator.
Există indicii care sugerează că ginsengul poate ajuta la îmbunătățirea funcțiilor creierului, cum ar fi memoria, comportamentul și starea de spirit. Un studiu realizat pe peste 6400 de adulți în vârstă a constatat că ginsengul consumat regulat timp de cel puțin 5 ani a fost asociat cu o funcție cognitivă îmbunătățită în anii ce au urmat.
O analiză a 10 studii, publicată în 2018, a concluzionat că ginsengul ar putea îmbunătăți semnificativ simptomele sindromului de oboseală cronică în comparație cu un placebo, chiar și după doar 15 zile de administrare.
În plus, o altă analiză amplă a peste 155 de studii a sugerat că suplimentele cu ginseng nu numai că pot ajuta la reducerea oboselii, ci ar putea chiar să îmbunătățească performanța fizică.

Guarana, energie la cutie?

Guarana este o plantă folosită medicinal de triburile amazoniene de secole și totodată unul din cele mai cunoscute ingredient din băuturile energizante. Ea reprezintă o sursă excelentă de cofeină, substanță care ajută la menținerea concentrării și energiei mentale.
Deși cafeaua este primul lucru la care ne gândim atunci când spunem cofeină, semințele de guarana pot conține de patru până la șase ori mai multă cofeină decât boabele de cafea.
Un studiu a constatat că persoanele care au luat un supliment de vitamine care conținea și guarana s-au simțit mai puțin obosiți în timp ce au efectuat mai multe teste, în comparație cu cei care au luat un medicament de tip placebo.
Într-un studiu realizat în Regatul Unit, s-au comparat efectele guaranei versus efectele ginsengului. Deși atât guarana, cât și ginsengul au îmbunătățit memoria și performanțele mentale, persoanele care au primit guarana au acordat mai multă atenție sarcinilor lor și le-au finalizat mai repede.

Concluzie

În concluzie, guarana și ginsengul reprezintă două opțiuni promițătoare pentru cei care doresc să își îmbunătățească nivelul de energie și să combată oboseala. Aceste plante medicinale, cu proprietățile lor stimulative și adaptogene, pot oferi un boost natural în momentele de nevoie.
Totuși, este esențial să abordăm utilizarea acestora cu precauție. Fiecare organism reacționează diferit la suplimente, iar interacțiunile cu alte medicamente sau afecțiuni preexistente pot influența efectele lor.
De aceea, recomand consultarea unui medic sau a unui farmacist înainte de a începe orice tratament pe bază de plante. Aceștia pot oferi sfaturi personalizate și pot asigura o utilizare sigură și eficientă a acestor remedii naturale.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Dr. Farmacist primar,
Vă mulțumesc că m-ați citit iar!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS