2.6 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCât este de eficientă terapia cu animale?

Cât este de eficientă terapia cu animale?

Terapia cu animale sau terapia asistată de animale se referă la utilizarea animalelor ca o modalitate de a ajuta oamenii cu anumite afecțiuni fizice și mintale să facă față și să se recupereze. Este un tip de terapie complementară sau alternativă, conceput pentru a îmbunătăți starea de sănătate și nu pentru a înlocui alte tratamente.

În funcție de motivul terapiei, oamenii pot alege dintre diverse animale, inclusiv câini, cai sau păsări. Terapia asistată de animale nu este singura opțiune terapeutică în majoritatea cazurilor, dar poate fi o alegere bună pentru unele persoane.

Animalele pot fi capabile să ofere confort, să avertizeze pe alții dacă cineva este în pericol sau chiar să efectueze acțiuni directe pentru a ajuta starea unei persoane atunci când are nevoie.

Ce este terapia cu animale?

Terapia cu animale se bazează pe un concept numit legătura om-animal, care descrie dorința oamenilor de a interacționa și de a relaționa cu animalele. Terapia cu animale folosește parțial această legătură într-un mod direcționat pentru a atinge obiectivele terapiei. Pentru mulți oameni interacțiunea cu un animal prietenos poate duce la formarea unei legături cu acesta, conexiune ce poate conduce la o stare de calm și bine, crescând astfel calitatea vieții.

Acest tip de terapie complementară este folosită în mai multe situații, în funcție de nevoie. Ea poate ajuta la creșterea mișcării și a activității prin plimbări și joacă, poate oferi companie și ameliora singurătatea, ducând la îmbunătățirea stării de spirit și a bunăstării generale. Interacțiunea cu un animal poate oferi confort și reducerea nivelului durerii, îmbunătățirea mișcării sau a abilităților motorii, dezvoltarea abilităților sociale sau comportamentale și poate duce, în timp, la creșterea motivației față de activități precum exercițiile fizice.

Interacțiunile pozitive cu un animal pot aduce beneficii pentru minte și corp, cum ar fi reducerea stresului și o stare mintală și emoțională mai echilibrată.

Cine ar putea beneficia?

Terapia cu animale poate ajuta oamenii cu o serie de probleme de sănătate prin faptul că ajută la scăderea anxietății și a stresului, scăderea percepției durerii, reducerea sentimentelor de frică sau îngrijorare.

Studiile au descoperit că terapia cu animale ajută în mod eficient oamenii să se relaxeze, să aibă progrese în procesul de terapie prin vorbire, să scadă tensiunea arterială și să încetinească ritmul cardiac, să regleze hormonii și să îmbunătățească interacțiunile și comportamentele.

Există studii care au arătat că terapia cu animale poate ajuta la ameliorarea sindromului de stres post-traumatic, reducerea stresului și poate fi de folos persoanelor care se luptă cu dependența de substanțe sau alte adicții.

Concluzie

Terapia cu animale presupune ședințe regulate cu animale pregătite profesional și persoanele care se ocupă de ele. Medicii sau specialiștii în sănătate mintală pot recomanda și terapia cu animale pentru diferite afecțiuni, având în vedere obiectivele diferite pentru fiecare persoană.

Terapia cu animale este un tratament complementar și ar trebui doar să îmbunătățească sau să completeze alt tratament. Nu este un înlocuitor pentru alte forme de terapie, cum ar fi psihoterapia sau kinetoterapia.

Relația umană cu animalele poate fi utilă și relativ sigură pentru persoanele cu diverse probleme de sănătate. Cu toate acestea, unele aspecte rămân neclare și sunt necesare studii suplimentare.

Valentina Ghimpău

Sănătate de la Dr. Farmacist primar,

Vă mulțumesc că m-ați citit iar!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS