2.6 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum influențează toamna sănătatea?

Cum influențează toamna sănătatea?

Debutul toamnei nu înseamnă doar schimbarea hainelor subțiri cu unele mai groase, ci și momentul în care este bine să fim mai vigilenți în ceea ce privește sănătatea. Vremea în schimbare, încăperile închise în care începem să petrecem din ce în ce mai mult timp și începutul anului școlar contribuie la răspândirea a diverse boli. A fi informat este primul pas în prevenire și astfel poți să ai cel mai bine grijă de tine și de familia ta!

Boli de toamnă?

Pe măsură ce mediul din jurul nostru se schimbă o dată cu venirea toamnei, corpul nostru trebuie să se aclimatizeze la noi provocări, făcându-ne mai susceptibili la anumite boli.
Gripa este poate cea mai cunoscută dintre toate bolile de toamnă. Această infecție virală afectează sistemul respirator, iar formele ei pot varia de la ușoară la severă. Simptomele includ adesea febră, frisoane, dureri musculare, oboseală și tuse.
Gripa poate fi deosebit de periculoasă pentru adulții în vârstă, copiii mici și cei cu anumite afecțiuni cronice de sănătate. Prin urmare, la începutul toamnei este indicată vaccinarea antigripală cu vaccinul disponibil pentru respectivul sezon.

Răceala obișnuită, care de obicei este cauzată de rinovirusuri duce la simptome precum nasul curgător, strănutul, tusea și durerea în gât. Toate aceste simptome pot dura o săptămână sau chiar mai mult. Deși este adesea mai ușoară decât gripa, răceala este totuși mai frecventă, fiind mai des întâlnită atât la adulți, cât și la copii.
COVID-19 este o afecțiune de ordin mai recent în dicționarul nostru de sănătate, dar deja s-a putut observa că respectă un model sezonier, cu vârfuri de cazuri în lunile mai reci. Simptomele pot varia de la ușoare, asemănătoare cu o răceală sau gripă, până la probleme respiratorii severe.

Faringita streptococică

Este o infecție ce se manifestă cu durere în gât care este adesea însoțită de febră, amigdale umflate și pete roșii în partea din spate a cavității bucale. Deși poate lovi în orice moment al anului, cazurile înregistrează adesea o creștere în lunile de toamnă.

Virusul respirator sincitial

Se manifestă adesea ca o răceală ușoară la copiii mai mari și la adulți, dar poate fi sever la sugari și adulți mai în vârstă. Aceasta duce la inflamarea căilor respiratorii mici din plămâni și poate duce la detresă respiratorie semnificativă.

Ce mai aduce toamna?

Pentru aceia care sunt atât de norocoși încât să aibă grădină, toamna vine cu lucrări specifice de grădinărit, de la strânsul frunzelor, la pregătitul pământului pentru perioada ce urmează. Prin urmare, nu uitați să luați lucrurile ușor, să nu vă suprasolicitați și întotdeauna, înainte de orice activitate fizică, sa vă faceți încălzirea articulațiilor și musculaturii.
Lucrările în curte sunt practic un antrenament ce poate solicita inima și crește riscul de atac de cord, așa că lucrările de toamnă trebuie executate într-un ritm care să nu ducă la suprasolicitare.

Pentru persoanele care suferă de alergie la ambrozie, perioada de după octombrie înseamnă o binecuvântare pentru că în sfârșit scapă de polenul acestei plante. Totuși, rinite alergice cauzate de alte tipuri de polen pot exista și toamna, așa că persoanele alergice nu scapă o dată cu venirea vremii mai reci de această problemă.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Dr. Farmacist primar,
Vă mulțumesc că m-ați citit iar!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS