-4.5 C
Craiova
luni, 20 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateCu cât crește riscul de AVC în funcție de ce grupă de sânge ai

Cu cât crește riscul de AVC în funcție de ce grupă de sânge ai

Un nou studiu dezvăluie că grupa de sânge poate juca un rol semnificativ în riscul de a suferi un accident vascular cerebral (AVC) înainte de vârsta de 60 de ani. Cercetătorii au descoperit că persoanele cu grupa de sânge A au un risc cu 16% mai mare de a suferi un AVC timpuriu, comparativ cu alte grupe sanguine, conform Playtech.ro.

Ce au arătat studiile

Studiul, publicat în revista de specialitate Neurology, a fost realizat pe baza datelor adunate din 48 de cercetări genetice, care au implicat aproximativ 17.000 de persoane care au suferit un AVC și aproape 600.000 de persoane care nu au avut un astfel de incident. Participanții au fost cu vârste cuprinse între 18 și 59 de ani, iar analiza genomică a relevat două locații genetice asociate cu un risc mai mare de accident vascular cerebral timpuriu. Unul dintre aceste locuri coincide cu regiunea în care se află genele pentru grupele de sânge, scrie Sciencealert.

Cercetările au arătat că persoanele cu variații genetice asociate grupei A au un risc mai mare de a dezvolta un AVC înainte de 60 de ani. În schimb, persoanele cu grupa de sânge O1 au un risc mai mic cu 12% de a suferi un AVC în aceeași perioadă de viață.

De ce influențează grupa de sânge riscul de AVC?

Deși riscul suplimentar pentru cei cu grupa de sânge A este modest, cercetătorii au subliniat că mecanismele care stau la baza acestei asocieri nu sunt încă pe deplin înțelese. Dr. Steven Kittner, neurolog vascular și autor principal al studiului, a explicat că factorii legați de coagularea sângelui, cum ar fi trombocitele și celulele care căptușesc vasele de sânge, ar putea juca un rol important. Acești factori influențează formarea cheagurilor de sânge, care sunt adesea responsabile de producerea unui accident vascular cerebral.

Studiul a scos la iveală că, în cazul persoanelor mai tinere, AVC-urile sunt mai puțin cauzate de acumularea de depozite grase în artere (ateroscleroză) și mai mult de formarea cheagurilor de sânge. Acest mecanism pare să fie diferit de cel care provoacă accidente vasculare cerebrale la persoanele mai în vârstă. Citește mai multe despre studiu aici.

CITEȘTE ȘI: Cum va fi vremea în perioada următoare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS