4 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateRomânia a dat peste 50% din decesele din UE la copiii sub un an, din cauze respiratorii

România a dat peste 50% din decesele din UE la copiii sub un an, din cauze respiratorii

România a înregistrat 324 de decese la copiii sub 15 ani, cauzate de afecțiuni respiratorii, reprezentând 42,5% din totalul deceselor, fiind cel mai mare număr de decese înregistrate în țările din UE la această grupă de vârstă, potrivit datelor Eurostat pentru anul 20211, ultimul an în care țara noastră a raportat datele. În categoria de vârstă sub un an România a înregistrat 230 de decese cauzate de afecțiuni respiratorii, reprezentând peste jumătate (51,4%) din numărul total înregistrat la nivelul Uniunii Europene.

18% din copiii României mor ca urmare a unei afecțiuni respiratorii

Conform datelor Institutului Național de Statistică, 18% din copiii României decedează ca urmare a unei afecțiuni respiratorii, ocupând al 3-lea loc în statistică după afecțiunile din perioada perinatală și leziunile traumatice. Bolile respiratorii cronice în categoria 0-19 ani ocupă o pondere importantă, diagnosticul de astm la copil fiind pus în 5119 cazuri, cu o rată a incidenței de 125,8%000 loc. în anul 2020, cele mai multe cazuri fiind la copii 0-4 ani2. Tuberculoza la copii reprezintă o preocupare majoră în România, cu 325 de cazuri în 2022 (în creștere față de 281 în 2021), din care 319 cazuri noi (față de 277 în 2021) și șase recidive (patru în 2021). În ceea ce privește distribuția pe județe, Bihor a înregistrat 31 de cazuri, în timp ce 29 au fost în București și 8 în Brașov.

Nevoia de investiţii în sistemul medical este „una acută”

În acest context, Organizația Salvați Copiii România și Libris au decis dotarea prioritară a Secției Clinice de Pneumologie Pediatrică IX de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” cu trei echipamente medicale performante: ecograf, spirometru și analizor de hematologie.

„Înființarea Secției de Pneumologie Pediatrică este doar primul pas pe care IPMN l-a făcut pentru copii cu afecțiuni respiratorii. Nevoia de investiții, atât în infrastructură, cât și în dotare, pentru această secție este una acută, de aceea suportul oferit de Organizația Salvați Copiii este o piesă din puzzle-ul pe care trebuie să îl construim pentru servicii de calitate în pneumologia pediatrică. Dezvoltarea pneumologiei pediatrice este esențială pentru asigurarea unui diagnostic și a unui tratament adecvat copiilor cu boli pulmonare cronice, aceștia necesitând o abordare specializată și individualizată. Dotarea secției cu echipamente moderne reprezintă un pas vital în îmbunătățirea calității îngrijirii și în creșterea șanselor de recuperare și de integrare socială a acestora. Investițiile în această direcție contribuie nu doar la îmbunătățirea sănătății copiilor, dar și la prevenirea complicațiilor pe termen lung, susținând astfel sănătatea publică”, a declarat managerul interimar al IPMN, conf. univ. dr. Beatrice Mahler.

CITEŞTE ŞI: Rise Project: Minunea de la Cetate

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS