Corpul creează vitamina D în urma expunerii pielii la lumina directă a soarelui. Totuși, între lunile octombrie și aprilie, corpul nostru nu produce suficientă vitamina D din cauza lipsei de suficientă lumină a soarelui.
În ciuda importanței sale, mulți oameni au deficit de vitamina D și acest lucru poate avea consecințe grave asupra sănătății.
Organismul nostru obține o mică parte de vitamina D dintr-o alimentație sănătoasă și echilibrată, care include alimente precum peștele gras – somonul, macroul, păstrăvul și sardinele-, ouă, carne și produse lactate. În timp ce unii pești grasi și fructe de mare conțin în mod natural vitamina D, aceasta nu se găsește în mod obișnuit în alte alimente, astfel încât oamenii de obicei nu obțin suficientă vitamina D din alimentația lor.
De ce ne trebuie vitamina D?
Vitamina D este esențială pentru absorbția calciului, care este necesar pentru oase puternice. Un deficit de vitamina D poate duce la oase mai fragile, crescand riscul de fracturi si osteoporoză. Pe lângă rolul important în sistemul osos, vitamina D este importantă și pentru funcția musculară, iar o deficiență poate duce la slăbiciune musculară și durere.
În plus, vitamina D joacă un rol important în sistemul imunitar, iar un deficit de vitamina D poate fi asociat cu un risc crescut de infecții, în special infecții respiratorii.
Vitamina D joacă un rol în producerea de serotonină, un hormon care reglează pozitiv starea de spirit. Prin urmare, lipsa de vitamina D poate fi asociată cu un risc crescut de depresie.
De ce este important să știm cum stăm cu vitamina D?
Deficitul de vitamina D este adesea întâlnit și este posibil să nu fim conștienți de lucrul aceasta. Problema este cu siguranță mai frecventă în lunile de iarnă din cauza expunerii limitate la lumina soarelui.
Osteoporoza, bolile de inimă, diabetul și anumite tipuri de cancer au fost toate legate prin diferite mecanisme de deficitul de vitamina D. Vitamina D este un nutrient esențial care joacă un rol crucial în menținerea sănătății, ajută la reglarea cantității de calciu și fosfor din organism.
Acești nutrienți sunt necesari pentru a menține oasele, dinții și mușchii sănătoși. Prin verificarea periodică a nivelului de vitamina D, putem lua măsuri efective pentru a preveni sau gestiona aceste afecțiuni.
Chiar dacă administrăm suplimente alimentare ce conțin vitamina D, verificarea nivelului de vitamina D este importantă deoarece prea multă vitamina D poate fi toxică. Prin urmare, prin monitorizarea nivelului vitaminei D ne putem asigura că nu administrăm o doză prea mare din această vitamină.
Cum testăm vitamina D?
Dacă sunteți îngrijorat de nivelul de vitamina D, poți verifica cu un test de sânge. Testul măsoară nivelul de 25-hidroxivitamina D din sângele dumneavoastră, aceasta este forma de vitamina D care este utilizată pentru a vă determina starea vitaminei D.
Valorile nivelului insuficient de vitamina D sunt între 21-29 ng/mL, iar carența apare atunci când analiza 25-OH-vitamina D indică un nivel sub 20 ng/mL.
Dacă nivelul de vitamina D este scăzut, este recomandată creșterea aportului de vitamina D prin alimente, suplimente alimentare sau expunerea la soare. Retestarea nivelului de vitamina D după câteva luni este necesară pentru a vă asigura că nivelul s-a îmbunătățit.
Valentina Ghimpău
Sănătate de la Dr. Farmacist primar,
Vă mulțumesc că m-ați citit iar!