8.4 C
Craiova
miercuri, 8 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateCum să fim sănătoși toamna?

Cum să fim sănătoși toamna?

Toamna a sosit și întrebarea este ce putem face astfel încât să creștem șansele să nu ne îmbolnăvim în acest sezon mai rece.

Practic se dă startul sezonului gripei, alergiilor de toamnă, pielii uscate și disconfortului schimbării orei, dar sunt câteva lucruri pe care trebuie să le știți pentru a vă bucura de toamnă fără griji.

Ce boli apar toamna?

Toamna deschide calea pentru mai multe probleme de sănătate care tind să atingă vârful în acest sezon.
Cea mai frecventă dintre toate bolile de toamnă este gripa, o infecție virală ce afectează sistemul respirator și poate varia de la ușoară la severă. Simptomele includ adesea febră, frisoane, dureri musculare, oboseală și tuse. Partea bună este că vaccinul gripal este deja disponibil în farmacii, deci putem preveni cu succes gripa prin vaccinare antigripală.

Răceala obișnuită se manifestă prin curgerea nasului, strănut, tuse și durere în gât. Deși este adesea mai ușoară decât gripa, tot este recomandat să stăm acasă pentru a nu îmbolnăvi și alte persoane.

Rinitele alergice nu dispar o dată cu apariția vremii reci, dar numărul plantelor al căror polen are proprietăți alergene este drastic redus. Purificatoarele de aer pot ajuta la reducerea nivelului alergenilor din interior.
Citiți mai multe despre bolile de toamnă în acest articol: https://www.gds.ro/Sanatate/2024-10-10/cum-influenteaza-toamna-sanatatea/

Obiceiuri sănătoase de toamnă

Obiceiurile pe care le cultivăm în aceste luni pot da tonul pentru starea noastră de bine de pe tot parcursul sezonului.
Ar putea părea ceva simplu, dar spălarea mâinilor este un mecanism de apărare puternic împotriva bacteriilor. Pe măsură ce trecem la lunile mai reci, deseori petrecem mai mult timp în interior, în apropierea celorlalți. Acest lucru face ca răspândirea bacteriilor și virusurilor să fie mai probabilă.

Deși nu putem evita în totalitate microbii, ne putem limita expunerea. În timpul sezonului de vârf de gripă, luați în considerare evitarea locurilor prea aglomerate atunci când este posibil. Spălarea frecventă a mâinilor, mai ales după ce veniți din locuri publice, poate reduce drastic riscul de îmbolnăvire.

Se poate spune despre corpurile noastre că se regenerează în timpul somnului. Pe măsură ce se înnoptează mai devreme începând cu toamna, putem modifica programul nostru de somn și chiar să ne acordăm mai mult timp de odihnă, mergând mai devreme la somn.

Luați în considerare crearea unui ritual de culcare, cum ar fi cititul sau ascultarea muzicii liniștitoare, pentru a semnala corpului că este timpul să vă relaxați.

Nu doar o dată cu venirea toamnei trebuie să avem grijă la nivelul de stres, dar este important să facem lucrul acesta. S-a demonstrat că stresul cronic slăbește sistemul imunitar, făcându-ne mai susceptibili la boli. Tehnicile de reducere a stresului pot avea un impact semnificativ.

De la exercițiile de respirație profundă, la hobby-uri precum jurnalul sau proiectele de tip do-it-yourself, toate sunt o oportunitate pentru gestionarea stresului zilnic.
Deoarece vara este foarte cald, în mod natural bem apă, dar o dată cu venirea toamnei, hidratarea este oarecum neglijată în lunile mai reci. Cu toate acestea, menținerea hidratării este crucială pentru menținerea sănătății corpului și eliminarea toxinelor.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Dr. Farmacist primar,
Vă mulțumesc că m-ați citit iar!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS