În general, sistemul nostru imunitar face o treabă remarcabilă de a ne apăra împotriva microorganismelor care cauzează boli, dar există și cazuri când anumite bacterii sau virusuri trec de această barieră. Întrebarea este dacă există vreo metodă prin care să fortificăm sistemul imunitar împotriva germenilor, iar răspunsul pe scurt este: da.
Ideea de a ne întări imunitatea este atrăgătoare, dar planul exact prin care să facem asta nu există. Lucrul acesta se întâmplă pentru că sistemul imunitar este exact asta: un sistem și prin urmare depinde de o multitudine de factori. Pentru a funcționa bine, este nevoie ca totul să funcționeze în armonie și momentan nu se cunoaște ce anume înseamnă “totul”.
Nu fumați și hidratați-vă!
Nu fumați. Nu există un număr de țigări la care fumatul să nu aibă niciun impact asupra sănătății, deci dacă nu aveți acest obicei, deja sunteți cu un pas mai aproape de un corp sănătos. În aceeași situație se află și consumul de alcool. În schimb, apa joacă multe roluri importante în corpul nostru, inclusiv susținerea sistemului imunitar.
În mișcare mereu
Exercițiile fizice regulate reprezintă recomandarea cea mai des întâlnită și asta nu fără motiv. O viață activă îmbunătățește sănătatea cardiovasculară, scade tensiunea arterială și ajută la controlul greutății corporale. Exercițiile fizice pot contribui la sănătatea generală și, prin urmare, la un sistem imunitar sănătos.
Activitatea fizică nu este doar pentru creșterea mușchilor și pentru a te ajuta să te eliberezi de stres – este, de asemenea, o parte importantă din a fi sănătos și a susține un sistem imunitar puternic.
Somnul, esențial
Fără suficientă odihnă, sistemul nostru imunitar nu va avea puterea de care are nevoie pentru a lupta împotriva bolilor. Majoritatea adulților au nevoie de aproximativ 7 până la 9 ore de somn pe noapte. Pentru a ne odihni cât mai profund, trebuie să respectăm un program regulat de culcare, să rămânem activi în timpul zilei, să nu consumăm băuturi cu cofeină în apropierea orei de culcare și să păstrăm o temperatură mai scăzută în dormitor.
Vaccinarea, ajutorul modern
Cel mai important avans pentru imunitate conferit de știință este reprezentat de vaccinuri. Sistemul imunitar este inteligent, dar vaccinurile îl ajută să fie și mai pregătit – ajutându-l să învețe cum să recunoască și să combată anumiți germeni care cauzează boli. Este mult mai sigur pentru sistemul imunitar să învețe prin vaccinare decât prin infecția cu acești germeni dăunători.
Suplimentele pentru imunitate ajută?
Fructele și legumele colorate sunt pline de antioxidanți. Acești nutrienți protejează împotriva radicalilor liberi, molecule care dăunează celulelor.
Totuși, dacă bănuiți că dieta nu vă oferă toate nevoile de micronutrienți, luarea zilnică a unui supliment cu multivitamine și minerale poate aduce beneficii pentru sănătate. Unele dintre aceste produse pot ajuta sistemul imunitar, dar avem nevoie de mai multe cercetări pentru a ști cu siguranță dacă sunt cu adevărat bune. Deoarece pot interacționa cu alte medicamente, spuneți medicului dacă doriți să le încercați.
Există sute de tipuri de suplimente alimentare și preparate pe bază de plante care pretind că „susțin imunitatea” sau că „stimulează sănătatea sistemului imunitar”. Deși s-a descoperit că unele preparate modifică unele componente ale funcției imunitare, până acum nu există dovezi că acestea întăresc de fapt imunitatea până la punctul în care ești mai bine protejat împotriva infecțiilor și bolilor.
Prin urmare, soluția cea mai sigură pentru un sistem imunitar fortificat pare să își aibă răspunsul în echilibru și urmarea principiilor unei vieți sănătoase.
Valentina Ghimpău
Sănătate de la Dr. Farmacist primar,
Vă mulțumesc că m-ați citit iar!