Îngrijirea ochilor este importantă pe tot parcursul anului, inclusiv în timpul sezonului de iarnă, când au nevoie de o protecţie specială din pricina factorilor agresivi de mediu la care sunt expuşi.
Aerul uscat si vântul puternic au un efect iritant asupra văzului, cauzând simptome precum arsuri oculare, mâncărimi şi vedere înceţoşată, potrivit sfatulmedicului.ro.
Un alt pericol care vizează sănătatea ochilor pe timp de iarna îl constituie razele ultraviolete puternice reflectate de zăpadă. Acestea pot dăuna acuităţii vizuale şi pot fi o cauză a fotocheratitei, o afecţiune dureroasă, caracterizată prin lezarea ţesutului sensibil al globului ocular. Câteva măsuri de protecţie ajută la prevenirea problemelor asociate cu spănătatea ochilor în sezonul rece.
Vremea rece poate duce la ochi uscați și iritați
Vremea rece poate duce la ochi uscați și iritați din cauza încălzirii interioare și a temperaturilor reci în aer liber. Utilizați un umidificator pentru a adăuga umiditate în aerul din casa sau biroul dumneavoastră. De asemenea, luați în considerare utilizarea de lacrimi artificiale sau picături lubrifiante pentru a menține hidratarea ochilor.
Purtați ochelari de protecție
Când petreceți timp în aer liber în timpul iernii, în special în zilele însorite sau în timpul activităților precum schiatul sau snowboarding-ul, protejați-vă ochii de razele UV nocive prin purtarea ochelarilor de soare care oferă protecție 100% UV. În plus, ochelarii de protecție sau echipamentul de protecție pot feri ochii de vântul rece și particule.
Mențineți o igienă bună
Spălarea frecventă a mâinilor și evitarea atingerii ochilor pot ajuta la prevenirea răspândirii infecțiilor oculare legate de sezonul rece, cum ar fi conjunctivita (ochiul roșu). Virușii și bacteriile care cauzează aceste infecții se pot transmite cu ușurință prin contact direct.
Nu uitați să clipiți des
Când sunteți în interior, în special în medii încălzite, aerul poate deveni uscat, provocând o uscăciune și disconfort crescut la nivelul ochilor. Nu uitați să clipiți des pentru a menține ochii lubrifiați și umeziți. Dacă lucrați la computer sau alte dispozitive digitale pentru perioade îndelungate, luați pauze regulate și priviți în distanță, pentru a reduce oboseala ochilor.
Nutriția corespunzătoare este esențială
Nutriția corespunzătoare este esențială pentru menținerea sănătății ochilor. Includeți în dieta dumneavoastră alimente bogate în acizi grași omega-3 (cum ar fi peștele), vitaminele C și E, zinc și luteină/zeaxantină (găsite în legumele cu frunze verzi). Aceste substanțe nutritive pot susține sănătatea ochilor și pot reduce riscul afecțiunilor oculare legate de vârstă.
Rămâneți hidratat
Consumul suficient de apă este important pentru sănătatea generală, inclusiv pentru sănătatea ochilor. Hidratarea corespunzătoare ajută la menținerea echilibrului de umiditate în ochi și previne uscăciunea. Încercați să beți o cantitate adecvată de apă pe parcursul zilei.
Faceți pauze de la ecranele digitale
Petrecerea unor perioade îndelungate privind ecranele digitale poate solicita ochii și poate contribui la uscăciune și oboseală. Faceți pauze regulate, priviți departe de ecran și concentrați-vă asupra obiectelor îndepărtate pentru a oferi ochilor o odihnă.
Vizitați un profesionist în îngrijirea ochilor
Examenele regulate ale ochilor sunt cruciale pentru menținerea sănătății ochilor. Dacă experimentați disconfort ocular persistent, uscăciune, roșeață sau orice alt simptom îngrijorător, consultați un oftalmolog pentru o examinare cuprinzătoare și tratament adecvat.
Rețineți că aceste sfaturi sunt orientative, iar dacă aveți condiții sau preocupări specifice referitoare la ochi, este cel mai bine să consultați un oftalmolog pentru sfaturi personalizate.
Citeşte şi: Obezitatea la vârstă mică poate duce la o speranţă de viaţă redusă drastic