2.6 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateNemonitorizat, diabetul dobândit pe sarcină vine cu riscuri atât pentru mamă, cât şi pentru copil

Nemonitorizat, diabetul dobândit pe sarcină vine cu riscuri atât pentru mamă, cât şi pentru copil

Diabetul gestaţional sau diabetul dobândit pe sarcină începe să apară din ce în ce mai frecvent, în ultimii ani, iar medicii ginecologi recomandă monitorizarea atentă a viitoarelor mămici pentru a preîntâmpina complicaţiile pe care acesta le-ar putea produce. Dr. Oleg Gherghișan medic primar obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în medicină materno-fetală, a explicat la Radio Sud de ce este important ca femeile care doresc să rămână însărcinate să adopte un stil de viaţă sănătos încă înainte de concepţie şi cum trebuie gestionate cazurile de diabet declanşat în timpul sarcinii.

„Întâlneşti cam un caz la douăzeci de gravide”

„În specialitatea noastră, cazurile de diabet încep să fie din ce în ce mai frecvente. Întâlnești cam un caz la douăzeci de gravide. Riscul este mai mare la femeile însărcinate care au în familie cazuri, părinți cu diabet, la fel şi excesul ponderal”, spune medicul ginecolog.

Diabetul gestațional apare, în general, în al doilea trimestru de sarcină, însă specialiştii recomandă monitorizarea încă din primul trimestru, îndeosebi la gravidele cu factori de risc.

„Cel mai important lucru este monitorizarea greutății, câștigul în greutate este atent monitorizat, iar atunci când încep să apară deviații este important să se respecte recomandările privind alimentația, efortul, mișcarea. Și bineînțeles, analizele. Diabetul gestaţional ete important de monitorizat pentru că poate avea efecte serioase. Partea bună este că diabetul declanșat pe sarcină poate fi pasager, iar pacienta poate reveni la normal”, explică dr. Oleg Gherghişan.

Pancreasul poate fi suprasolicitat în sarcină

„Când simțim nevoia de dulciuri, când nu avem suficientă sațietate, nu avem suficientă energie, avem nevoie de foarte multe lichide, urinări frecvente, avem multă glucoză în sânge, dar organismul nu o percepe și cere mai mult, și mai mult”, spune medicul.

În cazul diabetului gestaţional, poate apărea suprasolicitarea pancreasului, glanda care secretă insulina, ca urmare a compresiunii exercitate de uter. În acel moment ea face doar parțial, incomplet, rost de insulină și atunci apar problemele, completează acesta.

„Problema este bine să fie monitorizată încă din primul trimestru de sarcină, se verifică greutatea pe parcurs și dacă apare o creștere exponențială aceasta poate fi un semn de întrebare. De cealaltă parte, și fătul, când mama are glicemii ridicate, poate avea și el o creștere accelerată”.

Diabetul din timpul sarcinii poate fi ţinut sub control prin alimentaţie

În general, diabetul gestațional impune o modificare a dietei, care ar trebui să fie săracă în glucoză. Medicul diabetolog este cel care prescrie regimul dietetic. Dieta este, în general, bazată pe proteine care nu sunt foarte grase, evitarea carbohidraţilor în exces, a pastelor făinoase, pâinii albe, amidonului din cartofi.

În cazul în care problemele nu sunt urmărite corespunzător, fătul este expus valorilor mari de glicemie ale mamei. „După naştere, fiind obişnuit cu valorile acestea în exces, poate ajunge la valori hipoglicemice, până la comă hipoglicemică. Bebeluşul trebnuie monitorizat după naştere pentru a i se reduce pe parcurs nevoia de glucoză. În general, se adaptează repede”, precizează dr. Gherghişan.

Netratat, diabetul poate să persiste şi după naştere

Netratat, un diabet dobândit pe sarcină, poate persista şi postpartum. De aceea, este important ca această problemă să fie atât în atenţia specialiştilor, cât şi a viitoarelor mămici.
„În general, pacientele care se gândesc să obţină o sarcină în viitorul apropiat ar trebui să adopte un stil de viaţă sănătos. Dacă pacienta este activă înainte de a rămâne însărcinată, se recomandă să îşi menţină obiceiurile, bineînţeles fiind atent supravegheată de medic. Excesul de greutate este un factor de risc important nu doar pentru diabet, dar şi pentru probleme de respiraţie, edeme, poate afecta ficatul. Prevenţia rămâne cea mai importantă”, conchide medicul.

CITEŞTE ŞI:

O substanţă din cele mai populare medicamente pentru răceală este ineficientă, iar în SUA va fi interzisă

Cum ar trebui să arate o farfurie sănătoasă

Cum acţionează uleiurile esenţiale?

Obezitatea la vârstă mică poate duce la o speranţă de viaţă redusă drastic

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS