De mai mulți ani, Craiova se confruntă cu un nivel ridicat de poluare, însă în ultima perioadă această problemă este așa severă că a ajuns știre la nivel național. Tot mai multe voci sunt ridicate pentru a atrage atenția asupra impactului asupra sănătății și mediului, iar autoritățile și organizațiile locale caută timid soluții pentru a combate această situație.
Cine ne otrăvește aerul?
Poluarea provine în principal din două surse majore: Centrala Electrică de Termoficare Craiova (CET) și groapa de gunoi de la Mofleni al cărei miros pestilențial a invadat orașul până în centrul acestuia în mai multe rânduri, miros ce se traduce în agenți toxici pentru sănătate.
CET este o termocentrală care utilizează în principal cărbune pentru a produce energie electrică și căldură. Este una dintre cele mai mari centrale din sudul României și a fost construită pentru a asigura atât necesarul de energie electrică, cât și apă caldă și căldură pentru municipiul Craiova. De-a lungul timpului, CET Craiova a fost supusă unor modernizări, dar încă funcționează pe bază de cărbune, ceea ce contribuie la emisiile de poluanți în atmosferă.
Cum ne îmbolnăvește CET?
Procesul de ardere a cărbunelui pentru generarea de energie electrică eliberează în atmosferă dioxid de sulf (SO2), oxizi de azot (NOx), particule fine (PM) și cenușă. Alte emisii includ arsen, mercur, plumb, seleniu și alte elemente toxice.
Centralele electrice pe cărbune sunt o sursă majoră de poluare a aerului cu particule fine (PM2,5). Expunerea la PM2,5 este asociată cu un risc crescut de deces. Cercetări recente au arătat că PM2,5 din cărbune a fost tratat ca și cum ar fi doar un alt poluant al aerului, dar acesta este mult mai dăunător decât s-a crezut inițial, iar riscul de mortalitate pe care îl implică a fost serios subestimat.
PM2.5 are potențialul de a intra în fluxul sanguin și poate ajunge la creier. Expunerea la poluarea aerului de la termocentrale a fost asociată cu un număr crescut de spitalizări, boli respiratorii, de inimă, boală pulmonară obstructivă cronică, cancer pulmonar și deces.
Poluanții atmosferici de la arderea cărbunelui pot parcurge distanțe lungi, prin urmare nu este necesar să locuim aproape de CET pentru a fi supuși la riscuri enorme asupra sănătății, niciun locuitor al Craiovei sau din zonele metropolitane nu este în siguranță și poate suferi probleme majore de sănătate din cauza poluării produse de către CET. Totuși, locuitorii care trăiesc în apropierea termocentralei sunt expuși unui risc mai ridicat de a dezvola probleme de sănătate și de decese premature atribuite emisiilor de la CET.
Poluarea masivă generată de CET Craiova pune în pericol sănătatea tuturor locuitorilor orașului
Poluarea masivă generată de CET Craiova pune în pericol sănătatea tuturor locuitorilor orașului, iar dacă nu se iau măsuri imediate pentru reducerea emisiilor, viitorul nostru va fi marcat de consecințe grave asupra mediului și sănătății publice. Este imperativ ca autoritățile să acționeze rapid și eficient, înainte ca impactul negativ al acestei poluări să devină ireversibil pentru întreaga comunitate.
Valentina Ghimpău
Sănătate de la Dr. Farmacist primar,
Vă mulțumesc că m-ați citit iar!