3.4 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăEducatieCaravana mobilă UMF Craiova a ajuns în comunităţile din Dolj. Sute de oameni au mers să îşi verifice sănătatea

Caravana mobilă UMF Craiova a ajuns în comunităţile din Dolj. Sute de oameni au mers să îşi verifice sănătatea

Sute de oameni din mai multe localități din Dolj au beneficiat în această perioadă de investigații medicale gratuite și de informare pentru prevenție, prin implicarea mai multor specialiști din cadrul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Craiova.

Caravana „Sănătate la tine acasă” a făcut opriri în Băilești, Caraula, Galicea Mare, iar oamenii au venit în număr foarte mare la consultații.

Prevenţia, un drum lung

Prevenția rămâne un punct vulnerabil al sistemului de sănătate din România, iar una dintre cauzele acestui fapt este accesul limitat la serviciile medicale în mediul rural. În foarte multe comunități, oamenii nu au nici măcar un medic de familie la care să apeleze. De alte specialități nici nu se mai pune problema. În plus, foarte multe investigații presupun costuri financiare descurajante.

Este mult de lucru și în ceea ce privește educația pentru sănătate, pentru a crește nivelul de conștientizare privind importanța controalelor regulate și a unui stil de viață sănătos.

În acest context, Caravana „Sănătate la tine acasă” răspunde la nevoile comunităţii de facilitare a accesului la serviciile medicale şi de creştere a nivelului de informare cu privire la importanţa prevenţiei.

„Tripla pandemie” din prezent, adresată de specialişti prin consultaţiile mobile

Campania „Sănătate la tine acasă” constă într-un cabinet mobil de consultații care face popas în localități din Oltenia, atât urbane, cât și rurale, pentru ca locuitorii să beneficieze de consultații medicale gratuite, inclusiv ecografie abdominală, evaluarea fibrozei și steatozei hepatice, electrocardiogramă, testarea tensiunii arteriale, a glicemiei și alte servicii medicale esențiale.

„Ne-am concentrat pe ceea ce este cunoscut drept tripla pandemie: obezitate, diabet zaharat și ficat steatozic (gras)”, a menționat rectorul UMF Craiova, Dan Ionuţ Gheonea.

Elevii au participat la sesiuni de informare pentru sănătate

În plus, specialiștii UMF Craiova susțin în cadrul proiectului sesiuni de informare în școlile din localitățile vizate, abordând principalele probleme de sănătate publică ce afectează copiii de vârstă școlară. Astfel, prima vizită a Caravanei a fost la Băilești, unde o echipă a UMF Craiova, formată din dr. Gindrovel Dumitra, dr. Magda Roșu, dr. Theodora Gheonea, studenți voluntari și în practică, precum și dr. Narciza Dinică (DSP Dolj) au vorbit despre alimentația sănătoasă cu peste 150 de elevi.

„Fiecare control, fiecare discuție, fiecare promisiune de a schimba obiceiurile au fost pași mici, dar esențiali pentru o comunitate mai sănătoasă. Oamenii au promis că vor avea mai multă grijă de ei înșiși. Pentru unii, este primul contact cu un medic specialist, iar acea discuție a fost începutul unui drum mai bun spre sănătate.
Mesajul nostru pentru toți acești oameni este simplu: Nu așteptați ca sănătatea să devină o urgență! O simplă consultație vă poate arăta unde sunteți și ce trebuie să faceți pentru a fi mai bine. Sănătatea se construiește în timp, cu pași mici, dar siguri. Aveți grijă de voi, pentru voi și pentru cei dragi!”, a transmis echipa UMF Craiova.

UMF Craiova a iniţiat în ultimii ani mai multe campanii comunitare

Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, prin rolul său principal în educație, a demarat în ultimii ani în multiple campanii comunitare de informare și de conștientizare, atât a opiniei publice cât și a specialiștilor din domeniul sănătății din regiune Oltenia.

Printre acestea se numără: „Ai grijă de fiica ta!”, campanie de informare și educare în legătura cu modalitățile de prevenție a infectării HPV,  „Un act de Prevenție = O viață sub Protecție. Salvează o viață! Salvează-ți viața!”, campanie de încurajare a donării de sânge, „ContraTimp”, campanie dedicată conștientizării impactului meningitei meningococice, „Corpul tău. Puterea ta”, dedicată informării asupra efectelor carenței de fier, „Să prevenim regretele!”, campanie de conștientizare a importanței prevenției în conformitate cu programele naționale de vaccinare și serviciile medicale și farmaceutice.

CITEŞTE ŞI: Universitatea din Craiova îşi face parc fotovoltaic

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS