1.2 C
Craiova
marți, 21 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateRecomandarea farmacistului: Protecție solară chiar și iarna!

Recomandarea farmacistului: Protecție solară chiar și iarna!

Faptul că a sosit iarna și avem parte de din ce în ce mai puțină lumină solară nu înseamnă că trebuie să renunțăm la obiceiurile bune și chiar salvatoare pentru pielea noastră. Indiferent de data din calendar, folosirea cremelor cu factor de protecție solară (FPS) este necesară pe tot parcursul anului.

Primele creme de protecție solară au fost produse pentru prima dată în 1930, iar din momentul acela, știința și formulele produselor ce conțin factor de protecție solară au evoluat continuu. Descoperindu-se explicațiile daunelor pe care soarele le poate provoca pielii noastre, recomandarea medicilor și farmaciștilor a devenit unanimă: protecția solară trebuie purtată pe tot parcursul anului.

De ce să ne protejăm mereu de soare?

Razele ultraviolete de tip B (UVB) ale soarelui nu mai sunt prezente în cantități semnificative o dată cu venirea iernii, deci riscul de arsuri solare este mult mai scăzut.
Totuși, razele ultraviolete de tip A (UVA) care pătrund în piele mai adânc și dăunează colagenului și țesutului elastic al pielii sunt prezente pe tot parcursul anului.

Efectele UVA sunt una dintre principalele cauze din spatele fenomenului de fotoîmbătrânire, termen folosit pentru a descrie semnele îmbătrânirii de la nivelul pielii: hiperpigmentare, linii fine și riduri. Fotoîmbătrânirea este un proces inevitabil, dar persoanele care petrec mult timp în aer liber și care nu folosesc produse cu protecție solară au tendința de a dezvolta aceste simptome mai devreme și la o intensitate mai ridicată.

Indiferent de perioada anului, fața este singura parte a corpului nostru care este expusă aproape permanent la soare. Prin urmare, nu este de mirare că primele semne de îmbătrânire apar la nivelul feței și aceasta este mai susceptibilă la cancer de piele decât alte părți ale corpului. Același lucru se întâmplă și la nivelul mâinilor, deci nici acestea nu trebuie să fie neglijate și au nevoie de creme cu FPS.

Mixul perfect: zăpadă +FPS

Un alt motiv pentru care ar trebui să folosim protecție solară tot anul este legat de modul în care razele solare interacționează cu alte suprafețe. În timpul iernii, zăpada poate reflecta până la 80% din razele UV, intensificând expunerea pielii la radiații. Chiar și în zilele acoperite de nori, până la 80% din radiațiile UV pot pătrunde prin stratul de nori, expunându-ne pielea la efecte nocive, fără ca măcar să realizăm lucrul acesta.

Mai mult, poluarea urbană agravează efectele razelor UVA asupra pielii, favorizând stresul oxidativ. Acest lucru crește riscul apariției petelor pigmentare, dar și a ridurilor. Protecția solară creează o barieră între piele și acești factori dăunători, acționând ca un scut care previne îmbătrânirea prematură.

Un alt aspect adesea neglijat este faptul că razele UV penetrează sticla, deci pielea noastră poate fi afectată chiar și atunci când ne aflăm în interior, fie acasă, fie în mașină. Dacă petreci mult timp lângă ferestre sau conduci des, pielea ta este expusă riscurilor de deteriorare pe termen lung. Crema cu FPS devine astfel un aliat indispensabil pentru o piele sănătoasă și tânără, indiferent de anotimp.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Dr. Farmacist primar,
Vă mulțumesc că m-ați citit iar!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS