4 C
Craiova
miercuri, 25 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCe spun bacteriile intestinale despre creierul tău?

Ce spun bacteriile intestinale despre creierul tău?

Secretul evoluției unui creier mare ar putea fi în intestin, spun cercetătorii. Un studiu recent oferă o nouă perspectivă asupra evoluției umane, în special asupra dezvoltării creierului uman. Microbii care susțin producerea unei cantități mai mari de energie metabolică ar putea fi cheia evoluției creierului nostru mare.

Cercetătorii de la Universitatea Northwestern au descoperit dovezi conform cărora unii dintre cei mai mici locuitori din organismul uman – bacteriile intestinale – ar fi putut juca un rol într-una dintre cele mai mari evoluții ale omenirii: dezvoltarea unui creier mare.

Țesutul cerebral este unul dintre cele mai costisitoare din punct de vedere energetic din organism. Ca urmare, mamiferele cu creierul mai mare au nevoie de mai multă energie pentru a susține creșterea și întreținerea creierului. Cu toate acestea, nu este clar care sunt exact schimbările biologice care au permis strămoșilor oamenilor să satisfacă nevoile foarte mari de energie pe măsură ce au dezvoltat creiere mai mari.

Un nou studiu al Universității Northwestern indică rolul microbilor intestinali, mici organisme vii din sistemul nostru digestiv care ajută la descompunerea alimentelor și la producerea de energie.

Ce au descoperit cercetătorii

Cercetătorii au constatat că șoarecii cu microbi proveniți de la specii de primate cu creier mare produc și consumă mai multă energie, în timp ce exemplarele cu microbi proveniți de la specii cu creier mic stochează mai multă energie sub formă de grăsime.

Studiul, care a fost publicat pe 2 decembrie, în revista Microbial Genomics, oferă o nouă perspectivă asupra unui puzzle evolutiv care persistă de multă vreme. În timp ce oamenii de știință știu de mult timp că țesutul cerebral este unul dintre cele mai scumpe din punct de vedere energetic din organism, mecanismele biologice care le-au permis strămoșilor noștri să facă față acestor cerințe energetice intense au rămas neclare – până acum.

CITEȘTE CONTINUAREA AICI.

CITEȘTE ȘI: Spania vrea să înlocuiască sucurile cu fructe în cantinele şcolare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS