În cazul în care ai consumat alcool în exces, există câteva soluții care te scapă de semnele neplăcute ale mahmurelii.
Nutriționiștii ne sugerează să încercăm apa caldă cu lămâie, pentru a neutraliza tot acidul gastric. Ghimbirul e un aliat de nădejde pentru a calma senzația de greață, iar alimentele cu un indice glicemic scăzut te ajută să îți crești glicemia într-un ritm lent. Și nu uita să bei multă apă, pentru a-ți hidrata organismul după seara în care ai consumat alcool în exces, scrie Doc.ro.
Mănâncă bine la micul dejun
Un mic dejun copios este unul dintre cele mai cunoscute remedii pentru mahmureală. Acesta te poate ajuta să menții un nivel constant al zahărului din sânge. Deși nivelul scăzut de zahăr din sânge nu este neapărat cauza mahmurelii, este adesea asociat cu aceasta.
Scăderea zahărului din sânge ar putea, de asemenea, agrava anumite simptome de mahmureală, inclusiv greață, oboseală și slăbiciune.
Consumul excesiv de alcool poate distruge echilibrul substanțelor chimice din sânge și poate provoca acidoză metabolică, care se caracterizează printr-o aciditate crescută. Este adesea asociat cu simptome precum greață, vărsături și oboseală.
Pe lângă faptul că ajută la reducerea anumitor simptome de mahmureală, consumul unui mic dejun sănătos poate oferi vitamine și minerale necesare pentru ca organismul să-și revină. Deși studiile care evaluează efectele anumitor alimente asupra simptomelor mahmurelii sunt limitate, unele studii sugerează că L-cisteina – un tip de aminoacid care se găsește în ouă, iaurt și ovăz – poate fi benefică.
Consumul mai multor alimente bogate în zinc – cum ar fi nuci, semințe, ouă, produse lactate și cereale integrale – poate fi, de asemenea, asociat cu scăderea severității mahmurelii.
Medicamentele pentru durere pot fi de folos în caz de mahmureală
Medicamentele pentru durere fără prescripție medicală, inclusiv antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), ar putea ajuta la ameliorarea anumitor simptome asociate cu mahmureala. De fapt, AINS, cum ar fi ibuprofenul și acidul acetilisalicilic, sunt adesea folosite pentru a reduce durerea și pentru a trata problemele care însoțesc frecvent mahmureala, cum ar fi durerile de cap și durerile musculare.
Totuși, nu apela la aceste medicamente dacă ai simptome precum greață sau dureri de stomac, deoarece acestea pot irita sistemul digestiv și îți pot agrava simptomele. În plus, rețineți că analgezicele care conțin acetaminofen, ar putea crește riscul de afectare a ficatului atunci când sunt combinate cu alcool. Nu le folosiți pentru a trata mahmureala.
Consumă alternativ băuturi alcoolice și apă
Ca să previi mahmureala, consumă alternativ băuturile alcoolice și apă, nu bea alcool pe stomacul gol și bea 500 ml de apă înainte de a merge la culcare. Și nu uita că nu trebuie să mănânci prea aproape de ora ta de culcare.
Nu mânca cu 4 ore înainte de somn
Renunță să mai mănânci cu 4 ore înainte de ora la care știi că mergi, de regulă, la culcare, pentru că stomacul tău să nu fie nevoit să digere alimentele în timpul somnului. După cină și orice masa îmbelșugată de sărbători, fă o plimbare. Este un obicei bun, pe care e bine să îl adopți, deoarece ajută la digerarea alimentelor, lucru care previne arsurile gastrice.
CITEȘTE ȘI: În 2025 ar putea fi dați în folosință încă 250 km de drum de mare viteză