În special pentru cei care au ținut post, preparatele de la masa de Crăciun sunt mult mai greu de digerat, așa că este bine să încercăm să nu facem excese culinare. E bine să nu mâncăm fără oprire, ci cu mici pauze între felurile de mâncare, ne sfătuiesc nutriționiștii, conform Doc.ro.
Sarmalele, fie ele cu carne de porc sau de pasăre, pot fi servite cu mămăligă, mai degrabă decât cu pâine. Le poți servi și cu ardei iute, hrean sau muștar, iar smântână poate fi înlocuită cu iaurt degresat.
Friptura nu ar trebui să fie asociată cu pâine, cartofi sau alte garnituri, ci cu salată sau murături, și acestea tradiționale pentru perioada rece. Poți încerca și legume pregătite la cuptor ori salate ușoare, de varză, sau o salată verde cu lămâie. Condimentele sunt binevenite nu doar pentru gust la friptura, ci ajută și procesul de digestie.
Aliați care ajută digestia
Există și medicamente care ajută digestia sau poți încerca infuzii (ceaiuri) cu anason, ghimbir sau mentă, pe care le poți servi, ideal, în pauza dintre felurile de mâncare. Fructele cu enzime ușurează și ele digestia, iar dintre acestea cel mai cunoscut și ușor de procurat este ananasul.
Ar trebui să mestecăm de 20 de ori înainte de a înghiți
Le poți servi sub formă de salată de fructe la desert, dar nu când ai încă stomacul plin. Fructele pot provoca aciditate gastrică, mai ales alături de carnea care încă nu a avut timp să fie digerată.
Teoretic, ar trebui să mâncăm de Crăciun așa cum ar trebui să mâncăm la orice masă, adică savurând fiecare fel de mâncare cu înghițituri mici, mestecând bine înainte de a înghiți și lăsând aproximativ o jumătate de oră pentru fiecare fel de mâncare. Dacă dai gata în cinci minute fiecare porție de mâncare din farfurie, pentru că mori de poftă, nu ai cum să te simți bine după aceea.
Ideal este să mestecăm de 20 de ori înainte de a înghiți, iar după fiecare înghițitură să punem tacâmurile jos, lângă farfurie. Nu e bine să bei sucuri la masă, mai ales sucuri acidulate. Dacă îți este foarte sete, poți bea apă sau băuturi cu puține calorii.
CITEȘTE ȘI: Cum compensăm statul jos?