-1.5 C
Craiova
joi, 2 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateInfarctul apare cel mai des de Crăciun și de Anul Nou. Cum scazi riscul

Infarctul apare cel mai des de Crăciun și de Anul Nou. Cum scazi riscul

Cercetările arată că mai multe persoane mor din cauza unui infarct miocardic (atac de cord) în ultima săptămână din decembrie decât în oricare altă perioadă a anului. Deși este important ca populația să conștientizeze semnele unui infarct și să ia măsuri pentru a-și reduce riscul pe tot parcursul anului, Asociația Americană a Inimii (AHA), cea mai importantă organizație voluntară din lume care se concentrează pe sănătatea inimii și a creierului la nivel global, spune că acest lucru este deosebit de important, odată cu venirea sărbătorilor de Crăciun și de Revelion.

Cercetările arată că populația suferă mai multe atacuri de cord fatale în timpul sărbătorilor decât în orice altă perioadă a anului.

Infarctul apare cel mai des de Crăciun și de Anul Nou

De fapt, conform unui studiu publicat în Circulation, primele trei zile în care se produce un infarct miocardic sunt 25 decembrie, 26 decembrie și, respectiv, 1 ianuarie.

Studiile arată că „expunerea la poluarea aerului cu particule și la traficul auto, precum și prima oră după o masă copioasă pot crește de patru ori riscul de infarct”.

Inclusiv o supărare, spune dr. Ichinose, ar putea provoca un infarct. „Stresul emoțional poate influența apariția mai frecventă a infarctului prin creșterea frecvenței cardiace, a tonusului vascular, a nivelului trombocitelor în sânge”, spune dr. Ichinose.

Așadar, ce putem face pentru a ne proteja de un infarct miocardic în această vacanță?

Nu amânați mersul la medic

În ciuda reuniunilor de familie, a petrecerilor de la birou și a planurilor de călătorie, dacă nu vă simțiți bine, nu așteptați până după sărbători pentru a merge la medic, recomandă specialiștii.

Învățați să identificați semnele unui infarct (durere/apăsare puternică în piept, dureri în partea superioară a corpului:brațe, umăr stâng, spate, gât, maxilar sau stomac, bătăi rapide ale inimii, indigestie, greață/vărsături, dificultăți de respirație, ameţeală, transpirație rece) și discutați imediat cu medicul dumneavoastră. Luarea din timp a măsurilor de precauție potrivite și apelarea la asistență medicală poate ajuta la prevenirea unui infarct.

Reduceți stresul

Cu evenimentele de sfârșit de an, proiectele de la serviciu, petrecerile, cumpărăturile și zilele mai scurte, avem tendința de a ne simți grăbiți și stresați în această perioadă a anului. Specialiștii recomandă să reducem stresul și să protejăm inima, ajutând-o să se odihnească, făcând exerciții fizice regulate și dormind bine, mâncând cât mai sănătos posibil și încercând să nu ne supraaglomerăm cu angajamente multiple.

Evitați mâncatul și alcoolul în exces

Sărbătorile sunt aproape sinonime cu răsfățul culinar. Cu multe evenimente axate pe mâncare și băutură, specialiștii ne îndeamnă să ne facem poftele, fără a exagera. Consumul excesiv de alcool, de exemplu, poate declanșa fibrilația atrială, care poate crește riscul de infarct miocardic și AVC (accident vascular cerebral).

Renunțați la efortul fizic suplimentar

În timp ce exercițiile fizice regulate, ne aduc beneficii în special în timpul sărbătorilor, efortul fizic extrem, cum ar fi îndepărtarea zăpezii, poate fi dăunător pentru inimă. 

Evitați expunerea la temperaturi scăzute

Vremea de iarnă poate pune organismul în dificultate, în special inima. Temperaturile scăzute fac ca arterele să se strângă, ceea ce poate restricționa fluxul sanguin și reduce oxigenul către inimă. Reduceți expunerea la temperaturile scăzute de afară și asigurați-vă că aveți căldură la interior pentru a ajuta la reducerea stresului asupra inimii.

Vaccinați-vă împotriva gripei

Studiile arată că vaccinarea împotriva gripei poate ajuta la reducerea cu 50% a riscului de infarct, AVC și deces cardiac. 

CITEȘTE ȘI: Cu cât cresc alocațiile pentru copii de la 1 ianuarie 2025

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS