10 C
Craiova
miercuri, 8 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateMedicina de stat din Craiova intră în era digitală din 2025

Medicina de stat din Craiova intră în era digitală din 2025

În acest an, trei spitale din sistemul public din Craiova și Direcția de Sănătate Publică Dolj ar urma să intre în era digitală. Spitalul Clinic Județean de Urgență, Spitalul Clinic Municipal Filantropia și Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Victor Babeș” au obținut fonduri prin PNRR pentru digitalizare. La fel și DSP.

Trei spitale din Craiova se digitalizează

Două spitale din subordinea municipalității, Filantropia și Victor Babeș, alături de SCJU Craiova, aflat în subordinea Ministerului Sănătății, implementează proiecte pentru digitalizare.

Conform contractelor, tot procesul ar dura până în al treilea trimestru al anului 2025. Însă lucrurile se pot prelungi în anumite cazuri.

Potrivit contractului actual, termenul este 30.09.2025, spun reprezentanții spitalelor care aparțin de municipalitate. Aceeași dată este prevăzută și în contractul DSP.

La Spitalul Județean lucrările ar putea avea o durată mai mare

Dar lucrurile depind de mai mulți factori. În cazul Spitalului Județean, dimensiunea clădirii presupune lucrări mult mai ample. În plus, conducerea spitalului spune că încă nu a fost semnat contractul de finanțare. „Așteptăm să fim chemați la minister pentru semnarea contractului de finanțare, iar durata implementării este practic de 12 luni din momentul semnării. Se pot organiza licitații cu clauză suspensivă… Dar și dacă semnăm contractul în ianuarie, având în vedere că vorbim despre cel mai mare spital monobloc din țară, procesul de digitalizare va fi mai complex. Vorbim despre schimbarea întregii infrastructuri digitale, de introducerea rețelei de fibră optică, nu numai de sisteme de softuri”, au explicat pentru GdS directorul Eugen Georgescu și reprezentanți ai compartimentului de gestionare a proiectelor cu fonduri europene.

Ce presupune digitalizarea instituțiilor de sănătate prin PNRR

Alocarea de fonduri prin PNRR pentru modernizarea infrastructurilor digitale din spitale și instituții din sistemul public de sănătate din întreaga țară ar putea aduce, în sfârșit, sistemul public de sănătate din România în era digitală. Depinde însă dacă implementarea acestor proiecte va fi făcută corect și dacă spitalele se vor adapta în mod real la noile realități din tehnologie.

Digitalizarea presupune, conform proiectelor, dezvoltarea unor module informatice care să deservească activitatea instituțiilor prin achiziționarea și instalarea unor echipamente IT noi, echipamente pentru comunicații și echipamente conexe, inclusiv licențe, migrarea de date către noi sisteme și infrastructuri, dezvoltarea de aplicații informatice aferente.

Modernizarea înseamnă practic de la rețelistică la programe software noi și servicii de securitate cibernetică, cu scopul de a eficientiza atât fluxurile interne de informații, cât și îmbunătățirea efectivă a serviciilor medicale.

Pacienții vor avea acces la propriul dosar medical

În urmă cu câteva luni, primarul Lia Olguța Vasilescu anunța aprobarea proiectelor pentru cele două spitale. „Este vorba despre dezvoltarea infrastructurii medicale, astfel încât serviciile medicale de diagnosticare, stabilire și administrare a tratamentelor optime să fie mai sigure, iar medicii să poată accesa rapid dosarele electronice ale pacienților, rezultatele analizelor, etc. De asemenea, este urmărită îmbunătățirea comunicării între medici, asistenți medicali, farmaciști și alte cadre medicale, precum și accesul pacientului la propriul dosar medical”, transmitea primarul.

CITEȘTE ȘI: O echipă de cercetători a reușit să transforme celule canceroase în celule normale

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS