Virusul metapneumovirus uman (HMPV) nu reprezintă o noutate, întrucât a fost identificat pentru prima oară în 2001. În România, în fiecare an, se înregistrează zeci de mii de cazuri de răceli cauzate de acest virus, a declarat joi ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, pentru Agerpres.
„Nu este vorba despre niciun fel de noutate. Este vorba despre un virus care a fost identificat pentru prima dată în 2001 şi care este răspunzător pentru o bună parte din virozele respiratorii, mai ales în sezonul rece. Nu se face un diagnostic etiologic, pentru că marea majoritate a infecţiilor sunt banale, sunt pur şi simplu răceli care apar mai frecvent la copii sau la persoanele cu vârste de peste 65 de ani. Uneori, ca la orice viroză, pot să apară şi cazuri mai grave şi atunci se face diagnostic etiologic”, a explicat ministrul Sănătății, care este de profesie microbiolog.
„Nu este vorba nici despre un virus important din China“
„Anul acesta a fost identificat prin metode de laborator un astfel de caz, cel de la Oradea, dar nu este nimic special, nu este vorba nici despre un virus important din China. Este vorba despre un virus care evoluează în mod obişnuit în această perioadă în emisfera nordică”, a adăugat Rafila.
Virusul produce răceli, a explicat el, mai ales în sezonul rece, de foarte mulţi ani, în Europa, în emisfera nordică şi „în lume în general”.
„Este în fiecare an (virusul HMPV în România – n.red.). Zeci de mii de cazuri sunt în fiecare an cu virusul acesta. Nu este nicio noutate, produce răceli banale. Că mai este câte un caz grav… Sunt oameni cu deficienţe imune, au boli asociate. Nu a venit din China….”, spune Rafila.
În România încă nu este vorba despre o evoluţie de tip epidemic
Referindu-se la gripă, ministrul Sănătății a arătat că în România încă nu este vorba despre o evoluţie de tip epidemic: „Deocamdată, nu este o evoluţie de tip epidemic a infecţiei gripale, gripa este monitorizată în primul rând.”
Primul caz de infecție cu metapneumovirus uman (HMPV) din acest sezon în România a fost confirmat la pacientă în vârstă de 67 de ani din Oradea, care nu a călătorit în străinătate. Anunțul a fost făcut miercuri de medicul şef al DSP Bihor, dr. Călin Sonea.
Citeşte şi: Trei producători de ciment din România, amendaţi după ce s-au înțeles între ei la preț