4.2 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateRepublica Moldova anunţă primul caz de febră tifoidă din ultimii şase ani

Republica Moldova anunţă primul caz de febră tifoidă din ultimii şase ani

Ala Nemerenco, ministrul Sănătăţii din Republica Moldova, anunţă un caz de febră tifoidă la un tânăr în vârstă de 20 de ani, originar din Nigeria, care locuieşte în oraşul Tiraspol. În Republica Moldova, ultimul caz de febră tifoidă a fost raportat în anul 2019, la o persoană revenită din Irak.

”Recent, în Republica Moldova a fost înregistrat un caz de febră tifoidă la un tânăr în vârstă de 20 de ani, originar din Nigeria, care locuieşte în oraşul Tiraspol. Tânărul a prezentat simptome ale bolii – febră, frisoane, cefalee, vomă, dureri abdominale şi musculare şi s-a adresat la medic, fiind spitalizat într-o instituţie medicală din Chişinău, starea de sănătate a acestuia este de gravitate medie”, a anunţat într-o postae pe Facebook ministrul Sănătăţii din Republca Moldova, potrivit news.ro.

Cazul se consideră de import, tânărul venind din Nigeria

Conform oficlalului de la Chişinău, cazul se consideră de import, tânărul venind din Nigeria. Examenul de laborator a confirmat prezenţa bolii.

”În rezultatul anchetei epidemiologice, s-a stabilit că persoana s-a aflat, în perioada 10.12.2024 – 04.01.2025, în Republica Federală Nigeria. Conform anamnezei clinico-epidemiologice şi a istoricului de călătorie într-o ţară endemică febrei tifoide, a fost indicat examenul de laborator, rezultatul fiind pozitiv.

În Republica Moldova, ultimul caz de febră tifoidă a fost raportat în anul 2019

În Republica Moldova, ultimul caz de febră tifoidă a fost raportat în anul 2019, la o persoană revenită din Irak”, a explicat Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP).

Cazuri de febră tifoidă în Republica Moldova s-au înregistrat şi cu aproximativ 20 de ani în urmă (îna.2004 – 19 cazuri, dintre care 9 în Tiraspol).

Febra tifoidă este o boală cu transmitere digestivă

Febra tifoidă este o boală cu transmitere digestivă, determinată de un germene care se cheamă salmonella typhfi, de unde şi denumirea de febră tifoidă, şi care se produce prin transmitere digestivă, prin ingestie de apă sau alimente contaminate cu salmonella typhi sau mâini murdare. Este o boală care este perfect prevenibilă prin vaccinare.

Contaminarea în mediul înconjurător de către cineva care este purtător sau bolnav poate să determine transmiterea în colectivitate.

Citeşte şi: Accidentul mortal din Dolj, provocat de o tânără de 19 ani

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS