La șase luni după ce a fost adusă în premieră în România, la Spitalul Colentina din București, gastroplastia endoscopică, o metodă minim invazivă pentru reducerea volumului stomacului, a fost realizată cu succes la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova (SJUC).
O echipă multdisciplinară a efectuat primele astfel de proceduri inovatoare în perioada 27-28 ianuarie 2025, în cadrul Laboratorului de Endoscopie Digestivă al spitalului.
Ce este gastroplastia endoscopică
Gastroplastia endoscopică este o metodă minim invazivă care presupune reducerea volumului stomacului fără a necesita intervenție chirurgicală. Validată la nivel mondial, aceasta reprezintă un progres semnificativ în tratamentul obezității, o afecțiune în continuă creștere la nivel global, dar și în România. Conform unui raport publicat de Organizația Mondială a Sănătății pe 2022 în România aproximativ 58% din adulți suferă de greutate în exces.
Față de chirurgia bariatrică tradițională, gastroplastia endoscopică oferă multiple avantaje pentru pacienți; o rată foarte scăzută a complicațiilor post-procedură, o recuperare rapidă – care permite externarea pacientului la doar o zi după intervenție – și simptome ușoare în perioada post-intervenție. Prof. univ. dr. Dan Gheonea, coordonatorul Compartimentului de Endoscopie Digestivă al SCJU Craiova a oferit GdS mai multe detalii despre procedura realizată în premieră în Oltenia şi beneficiile sale pentru pacienţi, dar şi pentru întregul sistem medical.
„Obezitatea se tratează la medic, nu la sala de sport”
„În prezent, problema obezității este de mare anvergură la nivel mondial. Se estimează că în câțiva ani peste 50% din populație va avea probleme de suprapondere și obezitate. La momentul actual, în România nu există niște politici susținute pentru pacienții cu obezitate, deși aceasta este considerată de Comisia Europeană o boală. Obezitatea nu înseamnă doar un stil de viață defectuos, nu înseamnă doar că mâncăm mult și facem prea puțin sport. Este o boală, iar unii oameni sunt programați genetic să devină supraponderal. Obezitatea se tratează la medic, nu la sala de sport, nu doar ținând niște cure”, spune prof. univ. dr. Dan Gheonea.
Gastroplastia poate duce, pe termen lung, la reducerea costurilor din sistemul medical
Gastroplastia este o procedură relativ recentă, prin care fără intervenție chirurgicală, doar prin endoscopie, se poate realiza o micșorare a stomacului, marele avantaj fiind că abordul este minim invaziv, pacientul se trezește din anestezie și merge la două-trei ore după procedură și pleacă acasă a doua zi.
„Există deja mii de cazuri de pacienți care au recurs la această procedură la nivel mondial, iar în unele țări gastroplastia este decontată de sistemul de stat. De pildă, în Italia. Motivul este că prin reducerea fenomenului de obezitate scade și povara asupra sistemului medical. Pacientul cu probleme de greutate are risc mai mare de AVC, de infarct miocardic, de hipertensiune, diabet, diferite cancere. Or, investind în pacient prin astfel de proceduri, pe termen lung, este clar în avantajul pacientului, dar și al sistemului medical”, explică prof. univ. dr. Dan Gheonea.
Și managerul SCJU Craiova, Eugen Georgescu, subliniază beneficiile unei astfel de proceduri: „Prin prevenirea complicațiilor care pot apărea la pacienții cu obezitate, reduci presiunea pusă pe sistem de toate tratamentele pentru afecțiunile conexe, de costurile de spitalizare care apar. Dar, mai întâi de toate, vorbim de creșterea calității vieții pacienților și de creșterea speranței de viață”.
Procedura necesită implicarea unei echipe multidisciplinare
„Pentru prima oară în România, am făcut această procedură în luna iunie a anului trecut, alături de colegul meu Bogdan Mateescu, la Spitalul Colentina. Iar la începutul acestei săptămâni am efectuat primele patru proceduri la spitalul din Craiova. Pacienții au evoluat foarte bine, astăzi (miercuri – n.r.) vor fi externați”, a transmis Gheonea.
Alături de acesta, au participat la efectuarea procedurii prof. univ. dr. Bogdan Mateescu (Spitalul Clinic Colentina, București) și prof. dr. Sigal Fishman (Tel Aviv Sourasky Medical Center, Israel).
„Abordarea pacientului cu obezitate este complexă şi presupune implicarea unei echipe multidisciplinare, cu specialişti nu doar în gastroenterologie sau anestezie, ci şi cardiologie sau psihologie”, a mai spus coordonatorul Compartimentului de Endoscopie Digestivă al SCJU Craiova.
Echipa multidisciplinară care a participat la procedurile efectuate la SCJU Craiova a inclus medici și asistenți din diverse specialități: gastroenterologie (dr. Vlad Iovănescu, asist. Ionuț Troponete, asist. Mihaela Calița), diabet/boli de nutriție (dr. Magdalena Roșu), cardiologie (dr. Ovidiu Drăcea), anestezie și terapie intensivă (dr. Alice Drăgoescu, dr. Andreea Stănculescu) și psiholog Venera Petcu.
Costurile unei proceduri sunt de aproximativ 5000 de euro
Intervențiile de gastroplastie endoscopică durează aproximativ o oră, iar costul per pacient se ridică la aproximativ 5000 de euro.
„Acesta este doar primul pas pentru Spitalul Județean de Urgență din Craiova, conducerea a promis că va face demersuri pentru achiziția consumabilelor necesare pentru pacienți pentru a putea realiza în continuare aceste proceduri. Este vremea ca autoritățile să înceapă să facă mai multe lucruri pentru pacienții cu obezitate”, mai spune Dan Gheonea, care precizează că sunt disponibile pe piață și medicamente injectabile eficiente pentru pacienții cu obezitate, dar nici acestea nu sunt compensate. Dezavantajul este că acest tratament este, de multe ori, pe viață, spre deosebire de intervențiile de micșorare a stomacului.
„Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova rămâne dedicat furnizării de soluții medicale moderne și eficiente pentru pacienții din regiune. Implementarea gastroplastiei endoscopice evidențiază preocuparea instituției de a contribui la reducerea impactului obezității asupra sănătății publice și a economiei. Această realizare este rezultatul exclusiv al unei munci de echipă și al unui obiectiv perpetuu, acela de a aduce cele mai avansate tehnologii și metode de tratament mai aproape de pacienți, oferindu-le șansa la o viață mai sănătoasă și mai bună”, a declarat șef lucrări dr. Eugen Georgescu, managerul SCJU Craiova.
Craiova: Bărbat găsit mort în apartament, cu o pungă pe cap