Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat miercuri că 918 cazuri de rujeolă s-au înregistrat în luna ianuarie. Cele mai multe dintre acestea au provenit din județele Satu Mare (180), Neamț (111) și Buzău (87).
De la începutul perioadei de raportare, 1 ianuarie 2023, și până pe 31 ianuarie 2025 au fost notificate 28.152 de cazuri confirmate cu rujeolă, Agerpres.
Începând cu 1 ianuarie 2023, s-au înregistrat 24 de decese din cauza rujeolei (5 în București, 4 în județul Brașov, 3 în județul Giurgiu, câte două în județele Argeș, Iași și câte unul în județele Mureș, Sibiu, Buzău, Constanța, Alba, Ialomița, Vaslui și Bacău).
Potrivit INSP, cel de-al 23-lea deces este din județul Vaslui și a fost raportat la o fetiță de 5 luni, neeligibil la vaccinarea cu ROR, iar cel de-al 24-lea deces, din județul Bacău, a fost raportat la un bărbat de 51 de ani, cu multiple comorbidități și antecedente vaccinale necunoscute.
Rujeola, o boală infecțioasă care adesea duce la complicații
În perioada 1 – 31 ianuarie 2025, conform datelor extrase din RENV, au fost utilizate 19.763 doze de vaccin ROR din stoc național. Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă care adesea duce la complicații.
Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare. Pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boala este mortală, precizează INSP. Conform sursei citate, vaccinul împotriva rujeolei protejează copiii împotriva acestei boli.
Citeşte şi: Comisia Europeană anunţă interzicerea în UE a opt utilizări ale inteligenţei artificiale