Oamenii de ştiinţă fac progrese în domeniul medicinei regenerative cu o reuşită majoră: geluri vii care vindecă.
Când apăsăm degetul pe piele, ţesutul de dedesubt se rigidizează temporar pentru a rezista presiunii. Dacă ne tăiem, ţesutul se va vindeca treptat. Aceste reacţii aparent simple s-au dovedit extrem de dificil de reprodus în materiale sintetice. Acum, cercetătorii de la Penn State au făcut o descoperire prin dezvoltarea unor hidrogeluri speciale care pot imita aceste comportamente complexe ale ţesuturilor.
Ţesuturile corpului uman sunt susţinute de o schelă complexă numită matrice extracelulară (ECM). Acest cadru natural oferă suport structural pentru celule şi ajută ţesuturile să îşi menţină forma şi funcţia. Atunci când ţesutul sănătos este supus unei presiuni sau unei tensiuni, ECM reacţionează devenind temporar mai rigidă, o proprietate care ajută la protejarea organelor şi ţesuturilor de leziuni. În plus, ţesuturile pot repara leziunile minore prin procese naturale de vindecare.
Într-un nou studiu publicat în revista Materials Horizons, cercetătorii au descoperit o modalitate de a recrea aceste proprietăţi biologice sofisticate în materiale fabricate în laborator.
Alte încercări au eşuat
Crearea de materiale sintetice care pot reproduce aceste comportamente sofisticate s-a dovedit extrem de dificilă. Încercările anterioare de utilizare a hidrogelurilor sintetice, materiale alcătuite în principal din apă şi reţele de polimeri, au eşuat. Aceste versiuni anterioare nu au putut imita în mod corespunzător modul în care ţesuturile naturale răspund la forţele mecanice, menţinând în acelaşi timp capacitatea de autovindecare.
Materiale naturale: geluri vii
Echipa Penn State a dezvoltat ceea ce ei numesc „LivGels” folosind o combinaţie inovatoare de materiale naturale.
Acest material autoregenerant ar putea fi extrem de important pentru medicina regenerativă în diferite tipuri de ţesuturi corporale. Pentru dezvoltarea medicamentelor, aceste materiale ar putea crea modele de ţesuturi mai realiste pentru testarea noilor medicamente. De asemenea, acestea ar putea permite dezvoltarea unor materiale chirurgicale îmbunătăţite şi a unor pansamente care să promoveze în mod activ vindecarea.
Citeşte mai mult aici.