Mâncatul din recipiente din plastic poate crește semnificativ posibilitatea de insuficiență cardiacă congestivă, arată un nou studiu. Cercetătorii bănuiesc că au identificat motivul: modificările aduse biomului intestinal provoacă inflamație care dăunează sistemului circulator.
Noul studiu în două părți, realizat de cercetători chinezi, se adaugă la dovezile crescânde ale riscurilor asociate cu consumul din recipientele de plastic și se bazează pe dovezile anterioare care leagă substanțele chimice de bolile de inimă.
Studii pe oameni și șobolani
Autorii au folosit o abordare în două părți. Mai întâi au analizat frecvența cu care peste 3.000 de oameni din China au mâncat din recipiente de plastic și dacă au avut boli de inimă. Apoi au expus șobolanii la substanțe chimice din plastic în apă care a fost fiartă și turnată în recipiente pentru a extrage acele substanțe. „Datele au arătat că expunerea de înaltă frecvență la materiale plastice este asociată în mod semnificativ cu un risc crescut de insuficiență cardiacă congestivă”, au scris autorii studiului.
Ce au făcut cercetătorii
Cercetătorii au pus apă clocotită în recipiente timp de unul, cinci sau 15 minute, deoarece substanțele chimice din plastic se scurg cu viteze mult mai mari atunci când conținutul fierbinte este plasat în recipiente. Studiul a citat cercetări anterioare care au descoperit că până la 4,2 milioane de particule de microplastic pe centimetru pătrat se pot scurge din recipientele de plastic care sunt puse la microunde.
Schimbări notabile
Autorii au dat apoi șobolanilor apa contaminată cu levigat de băut timp de câteva luni, apoi au analizat biomul intestinal și metaboliții din fecale. S-au găsit schimbări notabile.
Citeşte continuarea aici.
CITEŞTE ŞI: Oamenii de ştiinţă au creat geluri „vii” care se vindecă la fel ca ţesutul uman