1.7 C
Craiova
joi, 20 februarie, 2025

Va înlocui AI medicii?

Peste tot în lume, sistemele de asistență medicală sunt complexe, dar progresul făcut în domeniul inteligenței artificiale (AI) a adus cu sine schimbări, făcând posibilă îmbunătățirea îngrijirii pacienților și creșterea calității vieții acestora. AI se referă la dezvoltarea de sisteme informatice capabile să îndeplinească sarcini care necesită de obicei inteligență umană, cum ar fi învățarea din experiență, recunoașterea tiparelor și luarea deciziilor bazate pe analiza datelor. Consensul general este că dezvoltarea rapidă a inteligenței artificiale poate revoluționa sistemul medical prin integrarea acesteia în practică.

Unde folosim AI în medicină?

AI a demonstrat progrese importante în sarcini precum diagnosticarea, analiza datelor și medicina de precizie. Din acest motiv, AI este deja implementat în practică în cadrul unora dintre unitățile medicale, realizând sarcini diverse, de la triajul pacienților până la detectarea cancerului în urma analizări unor date complexe ale pacienților.
AI este utilizată în principal pentru a fluidiza fluxul de lucru și pentru a crește viteza și acuratețea în domeniul asistenței medicale.

Instrument suplimentar pentru diagnostice precise și rapide.

Diagnosticarea pacienților poate fi realizată în urma analizării datelor imagistice medicale, cum ar fi radiografii, RMN și scanări CT de către algoritmii AI. Astfel, profesioniștii din domeniul sănătății se pot ajuta de AI ca de un instrument suplimentar pentru diagnostice precise și rapide.

România este o țară a birocrației și documentelor nedigitalizate, iar acest lucru este valabil inclusiv pentru domeniul medical. Cu ajutorul AI, documentele medicale pot fi transcrise electronic, formându-se biblioteci de date ușor accesibile. Tehnologia de recunoaștere automată a vorbirii (ASR) folosește algoritmi avansați și modele de învățare automată pentru a converti limba vorbită în text scris, rezultând o metodă mai eficientă pentru documentarea informațiilor medicale.
AI poate accelera procesul de cercetare a noilor molecule de medicamente prin analizarea unor seturi vaste de date pentru a identifica potențialii pacienți ce poți fi ajutați de respectivele molecule și pentru a prezice eficacitatea acestora.
AI poate automatiza sarcinile administrative repetitive și monotone, permițând medicilor să se concentreze pe îngrijirea pacientului și reducând astfel volumul de lucru al medicilor.

Există dezavantaje?

Beneficiile AI în domeniul sănătății deja se cunosc, dar acest lucru nu înseamnă că nu există și posibile provocări sau chiar dezavantaje care pot apărea.

Principalale îngrijorări atunci când discutăm despre utilizarea AI în medicină sunt legate de chestiuni etice și probleme referitoare la confidențialitatea datelor. Este vital ca toate datele pacienților să rămână confidențiale și să se folosească instrumente puternice de menținere a protecției datelor.
Alte probleme sunt cele legate de încrederea în procesul decizional bazat pe inteligență artificială, probleme ce probabil vor fi remediate în timp, atunci când aceste sisteme informatice vor atinge un anumit nivel de dezvoltare.

Va înlocui AI medicii?

Există speculații cu privire la înlocuirea medicilor de către AI, în special în domenii precum radiologie, patologie și dermatologie. În cazul acestor specialități medicale, capacitatea de diagnosticare a AI o poate egala sau chiar depăși pe cea a clinicienilor. Cu toate acestea, cercetările realizate până în prezent sugerează că o colaborare medic-AI va duce la cele mai bune rezultate.

Este puțin probabil ca AI să înlocuiască complet medicii în curând. Aspectele umane ale îngrijirii, inclusiv empatia, compasiunea, gândirea critică și luarea deciziilor complexe nu pot fi la momentul actual realizate de către niciun tip de program ce utilizează AI.

Prin urmare, se consideră că în loc să înlocuiască pe deplin medicii, AI va îmbunătăți practica medicală, medicii utilizând tehnologia pentru a perfecționa îngrijirea clinică a pacienților.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Dr. Farmacist primar,
Vă mulțumesc că m-ați citit iar!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS