Beți cafea la prima oră dimineața, în speranța că acest lucru va declanșa nivelul maxim de energie pentru care ai nevoie în ziua respectivă? Apoi continuați cu mai multe cești de cafea sau băuturi energizante?
Lucrul acesta nu este neapărat un indicator că faceți ceva greșit pentru sănătate. Potrivit experților medicali, cofeina poate face parte dintr-o dietă sănătoasă pentru majoritatea oamenilor.
Totuși, ca în orice lucru, există limite: prea multă cofeină poate avea efecte negative, cantitățile ridicate pot reprezenta un pericol pentru sănătate. În funcție de factori precum greutatea corporală, medicamentele pe care deja le luăm, anumite afecțiuni medicale și sensibilitatea individuală, prea multă cofeină poate varia de la o persoană la alta.
Cât este prea mult?
O cercetare științifică din 2017 care a analizat mai multe studii privind legătura dintre starea sănătății și consumul de cofeină a confirmat siguranța nivelului de 400 de miligrame pe zi pentru majoritatea adulților, adică aproximativ două până la trei căni de cafea pe zi.
În funcție de concentrația de cofeină, este posibil ca 400 mg să însemne chiar și 4 căni de cafea. Această cantitate nu este în general asociată cu efecte negative. Cu toate acestea, există o mare variație atât în ceea ce privește cât de sensibili sunt oamenii la efectele cofeinei și cât de repede reușim să o eliminăm din organism.
Semne că bem prea multă cafea
Există mai multe simptome care pot apărea în momentul în care cantitatea de cofeină din corpul nostru este mai sus decât limita pe care o putem tolera. În funcție de fiecare persoană în parte, semnalele trase de către corpul nostru pot fi supărătoare sau abia perceptibile, dar ele sunt în mare parte aceleași.
Durerea de cap, insomnia, nervozitatea, micționarea frecventă sau bătăile rapide ale inimii sunt semne uzuale că nu trebuie să ne mai turnăm încă o ceașcă de cafea. Utilizarea cofeinei pentru a masca lipsa de somn poate crea un ciclu nedorit. De exemplu, putem bea băuturi cu cofeină deoarece avem probleme în a rămâne treji în timpul zilei, dar, în același timp, cofeina ne împiedică să adormim ușor noaptea, scurtând durata somnului atât de necesar.
Spasmele musculare, hipertensiunea arterială, anxietatea, problemele digestive sau greața sunt alte semne care ne spun că am băut suficiente băuturi cu cofeină în ziua respectivă.
CITEŞTE ŞI: Nemulţumiri la Colegiul Carol I după un dezastru la simulări
Cum scădem numărul cafelelor?
Fie că este pentru unul dintre motivele de mai sus sau chiar pentru că doriți să reduceți cheltuielile cu băuturile cu cofeină (cafea, ceai negru sau verde, energizante), reducerea consumului de cofeină poate fi o provocare.
Ca și în cazul altor substanțe, o scădere bruscă a cofeinei poate provoca simptome de sevraj, cum ar fi dureri de cap, oboseală, iritabilitate și chiar dificultăți de concentrare pe parcursul zilei. Din fericire, aceste simptome sunt de obicei ușoare și se ameliorează după câteva zile.
Puteți începe fie prin a micșora numărul de cafele zilnice, fie prin a bea o ceașcă mai mică de cafea în fiecare zi. Ideal ar fi să evitați să beți băuturi cu cofeină după-amiaza sau seara, acest lucru ajută corpul să se obișnuiască cu nivelurile scăzute de cofeină și să diminueze efectele potențiale de sevraj.
Pe piața cafelelor, cafeaua decofeinizată este din ce în ce mai populară deoarece există acum opțiuni care simulează aspectele principale ale cafelei aproape identic: felul în care arată și chiar și gustul. Cafeaua și ceaiurile decofeinizate au mai puțină cofeină decât băuturile obișnuite, dar conțin totuși puțină cofeină.
În cazul în care vă luați cofeina din ceaiurile cu cofeină, lăsați planta la infuzat pentru mai puțin timp. Acest lucru reduce conținutul său de cofeină. O alegere la îndemănă sunt întotdeauna ceaiurile care nu conțin cofeină, cum sunt cele de fructe.
Valentina Ghimpău
Sănătate de la Dr. Farmacist primar,
Vă mulțumesc că m-ați citit iar!