Citricele sunt celebre pentru vitamina C, dar alte fructe oferă chiar mai mult din acest nutrient important în sezonul răcelilor și al gripei.
Vitamina C joacă un rol important în menținerea unui sistem imunitar puternic, ceea ce ajută oamenii să se vindece mai repede atunci când se îmbolnăvesc, spune nutriționista Natalie Rizzo.
Corpul absoarbe mai bine vitamina C din alimente
„Având în vedere că răcelile și gripa sunt frecvente în această perioadă a anului, este important să ai suficientă vitamina C în alimentație pentru a te asigura că te vei recupera rapid atunci când te îmbolnăvești. Este foarte ușor să obții suficientă vitamina C doar prin alimentație. Corpul absoarbe mai bine nutrienții din alimente decât din suplimente, așa că întotdeauna recomand să începi cu alimentele”, spune Rizzo.
Vitamina C poate reduce riscul îmbolnăvirii, dar nu te ferește complet
Vitaminele pot completa eventualele lipsuri dacă nu consumi suficiente alimente de origine vegetală cu vitamina C, dar „dozele mari” din acest nutrient nu vor preveni îmbolnăvirea, pentru majoritatea oamenilor, a mai precizat nutriționista.
Totuși, persoanele care au deja o deficiență de vitamina C pot reduce riscul de a răci prin aportul suficient din acest nutrient, a spus nutriționista Carol Johnston, expertă în metabolismul vitaminei C.
Acest puternic antioxidant protejează și celulele de daune și este important pentru piele, oase, dinți și gingii sănătoase.
Doza zilnică recomandată de vitamina C este de 90 de miligrame pentru bărbați și 75 de miligrame pentru femei, conform specialiștilor. Copiii au nevoie de o cantitate mai mică.
Excesul de vitamina C este eliminat de organism
Limita superioară sigură este de 2.000 de miligrame pe zi, deși nutrientul nu provoacă probleme serioase chiar și la doze mari, potrivit Institutului de Sănătate Publică din SUA. Corpul elimină excesul de vitamina C prin urină.
Citricele sunt celebre pentru vitamina C, dar alte fructe și legume oferă chiar mai mult din acest nutrient.
Ardeii grași conțin cea mai multă vitamina C
Iată câtă vitamina C conține:
1 ardei gras galben, 342 miligrame de vitamina C
1 ardei gras roșu, 210 miligrame de vitamina C
1 ardei gras verde, 132 miligrame de vitamina C
Sunt în mod natural săraci în calorii și grăsimi și oferă fibre. Pe lângă vitamina C, conțin vitamina A, vitamine din complexul B, minerale și antioxidanți.
Căpșunile, bogate în vitamina C, reduc, indirect, riscul de cancer și boli de inimă
1 cană de căpșuni crude înseamă 90 miligrame de vitamina C. „Căpșunile sunt o sursă excelentă de vitamina C, care joacă un rol în funcționarea sistemului imunitar și în combaterea radicalilor liberi asociați cu cancerul și bolile de inimă”, a spus nutriționista Jackie Newgent.
„Căpșunile sunt încărcate cu flavonoide și alți nutrienți protecționali de origine vegetală, așa că gândește-te la ele ca la un superfruct”, a mai precizat Newgent.
Căpșunile sunt, de asemenea, unele dintre fructele cu cel mai puțin zahăr.
Și ananasul are multă vitamina C
Ananasul este bogat în vitamina C și stimulează absorbția fierului din vegetale
1 cană de ananas înseamnă 79 miligrame de vitamina C.
Dieteticienii sunt impresionați de conținutul ridicat de vitamina C al ananasului, mai ales pentru că ajută corpul să absoarbă sursele vegetale de fier.
Ananasul conține, de asemenea, fibre insolubile, sau „fibre grosiere”, care ajută la menținerea unui tranzit intestinal regulat, și bromelaină, o enzimă care descompune proteinele și are proprietăți antiinflamatorii.
Câtă vitamina C conțin citricele
1 portocală medie, 68 miligrame de vitamina C
½ grapefruit, 45 miligrame de vitamina C
2 mandarine mici, 40 miligrame de vitamina C.
CITEȘTE ȘI:
Cât costă închirierea căsuțelor pentru Târgul de Paște
GdS 30: Mesajul rectorului Universității din Craiova
Primăria Craiova scoate pușcăria în afara orașului