10.6 C
Craiova
luni, 31 martie, 2025
Știri de ultima orăSanatateDetoxifierea – mit sau adevăr?

Detoxifierea – mit sau adevăr?

O detoxifiere a corpului poate părea o idee grozavă. Zilnic vedem reclame la produse de detoxifiere, diete și suplimente alimentare care susțin că pot curăța organismul de toxine ducând la o digestie mai bună, reducerea inflamațiilor, pierderea în greutate și experimentarea unei stări de energie ridicate.

Detoxifierea – soluția cărei probleme?

Totul sună foarte bine și detoxifierea pare a fi soluția, rămâne doar să aflăm soluția cărei probleme. Sunt corpurile noastre cu adevărat pline de toxine ca să avem nevoie de ajutor pentru a scăpa de ele?
În lumea științifică, conceptul de „detoxifiere” este considerat neverosimil. În termeni medicali, este doar un concept inutil. Capacitatea corpului de a elimina toxinele este influențată cel mai mult de cele trei elemente care compun stilul de viață: un mod de trai echilibrat, regim alimentar corect și exercițiile fizice.

CITEŞTE ŞI: Pacienții cu scleroză multiplă se pot trata la Craiova: „Este o boală din ce în ce mai frecventă”

Cum ne auto-detoxifiem?

Corpul uman nu are nevoie de un program de detoxifiere din simplul motiv că este conceput astfel încât se poate purifica singur prin intermediul propriului sistem de detoxifiere format din piele, sistem respirator, sistem imunitar, intestine, ficat și rinichi.

Pielea oferă o barieră împotriva substanțelor nocive, de la bacterii și viruși până la metale grele și toxine chimice.
Sistemul respirator intervine în detoxifiere în diferite etape. Firele de păr fine din interiorul nasului captează impuritățile mai mari, iar particulele mai mici care ajung până la plămâni sunt eliminate din căile respiratorii prin intermediului mucusului.
Sistemul imunitar recunoaște substanțele străine și le elimina din organism, iar la nivelul intestinului sunt eliminați paraziții și alte substanțe înainte ca nutrienții să fie absorbiți în sânge.

Ficatul este principalul filtru al organismului, metabolizând substanțe precum cuprul și zincul și neutralizând metalele dăunătoare
Rinichii filtrează substanțele și le îndepărtează din organism.

Detoxifierea poate fi… toxică!

Dietele de detoxifiere pot fi periculoase pentru că de cele mai multe ori presupun gesturi extreme. Unele dintre dietele de detoxifiere promovate constau în post negru complet sau consumul doar al alimentelor lichide sau administrarea doar a anumitor ceaiuri, ierburi sau clisme. Aceste regimuri stricte pot provoca dezechilibre electrolitice, adică pierderi importante de săruri, deficiențe de vitamine și minerale, diaree, dar și alte probleme. În plus, energia promisă la începutul curei se transformă în oboseală deoarece corpul luptă pentru a contrabalansa acțiunile drastice la care este supus.

De notat este și faptul că suplimentele alimentare, dar și produsele pe bază de plante nu sunt aprobate de către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România și prin urmare nu sunt supuse verificărilor riguroase, asemenea medicamentelor adevărate.

Concluzie

Corpul uman este construit cu propriul sistem de detoxifiere integrat. O dietă sănătoasă, un aport adecvat de lichide, exerciții fizice regulate, suficient somn și un stil de viață sănătos duc la o funcționare completă a organismului, inclusiv a sistemului de detoxifiere.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Dr. Farmacist primar,
Vă mulțumesc că m-ați citit iar!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS