Vaccin universal împotriva coronavirusurilor: o singură doză oferă protecţie extinsă. O nouă strategie elimină stratul de zaharuri care ascund virusurile de sistemul imunitar şi declanşează un răspuns imunitar puternic împotriva mai multor tulpini de coronavirus.
Virusuri precum SARS-CoV-2 folosesc molecule de zahăr pentru a se ascunde de sistemul imunitar, însă cercetători de la Scripps Research au dezvoltat un vaccin universal împotriva coronavirusurilor care îndepărtează aceste zaharuri şi expune o porţiune stabilă şi rar mutagenă a proteinei spike.
Această abordare a generat răspunsuri imune puternice în studiile pe animale şi s-a dovedit promiţătoare în neutralizarea mai multor coronavirusuri, inclusiv cele care cauzează Covid-19, MERS şi răceala comună, transmite 360medical.ro.
Cum se ascund virusurile sub aceste „scuturi dulci”
Coronavirusurile, inclusiv SARS-CoV-2, folosesc molecule de zahăr (glicani) de pe suprafaţa lor pentru a se proteja de recunoaşterea de către sistemul imunitar. Noul vaccin dezvoltat vizează atât virusurile, cât şi aceste molecule de zahăr.
În studiile preclinice, vaccinul a îndepărtat glicanii dintr-o regiune stabilă a proteinei spike, permiţând sistemului imunitar să genereze anticorpi eficienţi care pot neutraliza virusul.
Profesorul Chi-Huey Wong, cercetător chimist la Scripps Research, va prezenta rezultatele echipei sale la Conferinţa de Primăvară a Societăţii Americane de Chimie (ACS Spring 2025), care se desfăşoară în San Diego, California, între 23-27 martie.
O singură doză, protecţie extinsă
Prof. Wong explică faptul că obiectivul este crearea unui vaccin care să ofere protecţie împotriva mai multor coronavirusuri, reducând astfel nevoia de doze de rapel frecvente.
Un studiu clinic de fază I, condus de Rock Biotherapeutics, a încheiat deja procesul de recrutare şi administrare a dozei. Rezultatele vor fi prezentate în cadrul aceleiaşi conferinţe.
„Pentru multe vaccinuri, cum ar fi cele împotriva variolei sau tetanosului, e suficientă o singură doză. În schimb, pentru gripă, trebuie să ne vaccinăm anual,” spune prof. Wong.
SARS-CoV-2 a suferit un număr extraordinar de mutaţii, mai ales în domeniul de legare de receptor al proteinei spike, ceea ce a determinat actualizări frecvente ale vaccinului.
Ţicorpi specifici pentru acea regiune conservată a proteinei spike.
Rezultate promiţătoare în testele pe animale
În testele pe hamsteri şi şoareci, vaccinul universal a indus o gamă mai largă de anticorpi cu titruri mai ridicate (concentraţii mai mari în sânge) decât vaccinurile individuale dezvoltate împotriva variantelor SARS-CoV sau MERS-CoV. Acest lucru a crescut eficienţa şi sfera de protecţie a vaccinului.
Prof. Wong afirmă că vaccinul ar putea oferi protecţie şi împotriva coronavirusurilor care produc forme de gripă sau banala răceală.
CITEȘTE ȘI: Cod galben și portocaliu de furtuni