Perioada virozelor încă este în toi, iar primăvara atrage după sine și declanșarea diferitelor alergii, astfel că mulți părinți încearcă în aceste luni să întărească imunitatea copiilor prin diferite vitamine și suplimente alimentare, pentru a-i feri de probleme. Numai că această abordare nu este tocmai indicată, semnalează specialiștii. Medicul pediatru Tatiana Miculeasa explică de ce și oferă o hartă orientativă pentru gestionarea corectă a afecțiunilor cu manifestări respiratorii.
Medicul spune că sezonul de gripă și răceli din acest an a afectat foarte mulți copii, din toate categoriile de vârstă. Adesea, pacienții au rămas cu o tuse supărătoare chiar și timp de o lună, alarmând părinții. Dr. Miculeasa îndeamnă, însă, la răbdare și la cererea sfatului specialistului.
„Foarte mulți copii au făcut gripă în acest sezon. Am avur inclusiv pacienți cu forme destul de severe, cu până la 7 zile de febră înaltă. Mulți au tușit o lună de zile. Tusea este un simptom foarte supărător. Trebuie totuși să avem răbdare, pentru că în ziua de azi nu prea mai avem… totul ar trebui să treacă în 2-3 zile, după dorințele noastre. Trebuie să știm că după anumite viroze și gripă tusea poate persista chiar și o lună. Este însă important să mergem la consult la medicul pediatru sau de familie, pentru că pot apărea complicații, precum pneumonia, și atunci trebuie să intervenim”, transmite medicul pediatru.

Dr. Tatiana Miculeasa adaugă că, pentru copiii sub 1 an, părinții ar trebuie să meargă la medic încă din primele zile de febră sau de tuse pentru că la ei evoluția este foarte rapidă și în câteva ore starea lor se poate agrava destul de mult.
De asemenea, când tusea se agravează sau afectează somnul copiilor, trebuie să cerem sfatul specialistului.
Cum susținem imunitatea? Pilonii esențiali nu includ suplimentele alimentare
Pentru că trecem prin sezonul specific virozelor și alergiilor, ideal este să facem tot posibilul să ne întărim imunitatea. Însă nu suplimentele sunt soluția, spune medicul.
„Imunitatea are niște piloni foarte importanți. Alimentația echilibrată este cea mai importantă. Somnul este și el un factor esențial pentru că lipsa acestuia scade mult imunitatea, studiile au demonstrat-o. Al treilea pilon, mai ales pentru copii, este mișcarea, mai ales mișcarea în aer liber. În ziua de azi, aspectul acesta este foarte important, pentru că trăim în era copiilor „digitali”, care stau în casă, în fața ecranelor, sunt mulți copii care merg la meditații și au programul încărcat și mișcarea este neglijată”, precizează Tatiana Miculeasa.
Frigul nu scade imunitatea
O prejudecată legată de protejarea sănătății este că trebuie să îi ferim pe copii de frig. Acest lucru este greșit, subliniază medicul. „Nu trebuie să ne temem de frig. Să nu fie ger. Dacă avem îmbrăcăminte adecvată nu este nicio problemă pentru că frigul nu scade imunitatea, asta trebuie să înțeleagă fiecare părinte”.
Suplimentele nu sunt, de multe ori, necesare
Suplimente de imunitate, la care foarte mulți oameni apelează, sunt bune în anumite situații, dar nu sunt neapărat de recomandat.
„Dacă un copil are o alimentație echilibrată, cu fructe și legume în fiecare zi, nuci, semințe, ar trebui să își ia mineralele și vitaminele din alimentație. De aceea, nu ar fi, de exemplu nevoie să îi oferim suplimente de vitamina C în sezonul rece, pentru că dieta echilibrată ar fi suficientă pentru aportul optim. La fel și în cazul probioticelor. Acestea nu se dau „după ureche”, fără o consultație în prealabil, putem încărca organismul de lucruri care nu îi sunt necesare. Nu mănâncă suficient copilul? Atunci facem analize pentru a descoperi carențele. Cea mai întâlnită este carența de fier, care duce și la lipsa poftei de mâncare. Pot fi carențe de calciu, de vitamina D, pot fi paraziți care duc la dezechilibre”, mai spune medicul pediatru.
Care sunt semnele care ar putea indica, în această perioadă, și o alergie
Cum perioada de primăvară este specifică și declanșării simptomelor alergiilor, trebuie să fim atenți la strănut, lăcrimare excesivă, erupții pe piele, tuse fără febră, persistentă în această perioadă. Dacă apar astfel de simptome, e posibil să fie nevoie de teste pentru depistarea alergiilor.
„Cel mai important „tratament” în alergii este să ne ferim de alergen, dar acest lucru nu este mereu posibil. De aceea, de obicei recurgem la antihistaminice”, mai spune medicul Tatiana Miculeasa.
CITEȘTE ȘI: Fabrică de ulei lângă Craiova. O societate deschide linie…