14.5 C
Craiova
duminică, 13 aprilie, 2025
Știri de ultima orăSanatateUn aliment la îndemâna tuturor ar putea reduce riscul de cancer de colon cu 20%

Un aliment la îndemâna tuturor ar putea reduce riscul de cancer de colon cu 20%

Consumul regulat de iaurt ar putea reduce riscul de cancer colorectal cu până la 20%. Profesorul Justin Stebbing, specialist în oncologie, recomandă adăugarea unei porții de iaurt în dieta zilnică pentru a combate această formă de cancer, relatează Daily Mail, conform Libertatea.

Profesorul Stebbing explică: „Ca oncolog consultant, mulți oameni m-au întrebat cum își pot reduce riscul. Evidențele emergente sugerează că un consum regulat de iaurt ar putea avea un efect protector împotriva unor forme agresive de cancer colorectal.”

Iaurtul conține în mod natural bacterii benefice care luptă împotriva cancerului. Aceste bacterii, în special bifidobacterium, joacă un rol crucial în reducerea riscului de cancer colorectal.
Stebbing subliniază importanța alegerii corecte a iaurtului: „Procesele diferite de fermentare pot duce la niveluri variate de bacterii benefice.” El recomandă iaurturile simple, neîndulcite și cu conținut complet de grăsimi, care sunt mai bogate în proteine sățioase și mai sărace în zaharuri și aditivi.

Cercetări recente susțin recomandările

Un studiu recent indică faptul că persoanele care au consumat cel puțin două porții de iaurt pe săptămână timp de trei decenii au avut un risc cu 20% mai mic de a dezvolta un anumit tip de cancer de colon. Aceste descoperiri se aliniază cu alte cercetări care evidențiază beneficiile produselor lactate în prevenirea cancerului colorectal. Un studiu britanic din ianuarie a arătat că creșterea consumului zilnic de lapte cu doar un pahar poate reduce semnificativ riscul de cancer de colon.

Experții cred că bifidobacterium-ul natural din iaurt are un efect anticancerigen, deși mecanismul exact nu este complet înțeles. De asemenea, iaurtul ar putea avea un efect antiinflamator asupra mucoasei intestinale.
Profesorul Stebbing explică și rolul calciului din produsele lactate: „Calciul poate ajuta la protejarea împotriva cancerului prin legarea substanțelor potențial dăunătoare din intestin și promovarea morții celulelor anormale.”

Recomandările profesorului Stebbing vin în contextul unei creșteri îngrijorătoare a cazurilor de cancer colorectal la persoanele sub 50 de ani.

CITEŞTE ŞI: Urzica reglează tensiunea şi poate trata prostata mărită. Alte beneficii nebănuite

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS