În timpul sarcinii, unele femei se pot confrunta cu declanșarea unor afecțiuni hematologice care, în forme mai severe sau în lipsa gestionării corecte, pot duce la risc de complicații importante atât pentru mamă, cât și pentru făt. Cea mai frecventă afecțiune hematologică specifică sarcinii este anemia prin deficit de fier, care, de regulă, nu implică probleme majore. Însă, în cazuri severe, ea expune mama, dar și copilul, la unele riscuri.
O afecțiune care poate fi declanșată pe sarcină, fără ca femeia să fi avut vreun simptom înainte, este trombofilia, care este asociată, în unele cazuri, cu oprirea în evoluție a sarcinii. Și trombocitopenia este o altă afecțiune care se declanșează pe timpul sarcinii și care, în general, este asimptomatică. Dr. Loredana Avram, medic primar obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în medicină materno-fetală, a vorbit la Radio Sud despre aceste afecțiuni și de ce este crucial să fie monitorizate corect pentru a preveni complicații care, în cele mai grave cazuri, pot pune chiar și viața mamei sau a copilului în pericol.

Anemia severă poate duce la hemoragii și poate fi transmisă la făt
Anemia prin deficit de fier afectează 75% dintre gravide. De multe ori, începe să se manifeste în trimestrul al doilea de sarcină, prin oboseală, astenie fizică și psihică, irascibilitate, scădere a rezistenței la efort, precizează dr. Avram.
„Cel mai mare risc al unei anemii severe este legat de perioada dinaintea nașterii, ea putând să ducă la o recuperare postnatală mai grea sau la un risc crescut de hemoragii. Și riscul infecțios este mai crescut, iar în unele cazuri apare și riscul de transmitere a deficitului la făt”, adaugă medicul.
Fierul se absoarbe mai ușor din carne roșie și pește
Cantitatea optimă de fier este conținută în suplimentele care se administrează, de regulă, în perioada prenatală, iar medicul subliniază și importanța unei alimentații sănătoase, care să asigure aportul necesar de vitamine și minerale.
„În ceea ce privește alimentația, ideal e să ne bazăm pe fierul trivalent, care se găsește în carnea roșie și în pește. Asta nu înseamnă că femeia gravidă nu trebuie să consume spanac, prune uscate, sâmburi de migdale, care au și ele o concentrație ridicată de fier, dar acesta este bivalent și se va absorbi ceva mai greu. Organismul nostru trebuie să muncească mai mult să transforme fierul bivalent în trivalent pentru a-l folosi”, explică ginecologul.
Trombofilia, o afecțiune moștenită, care poate duce la naștere prematură
O afecțiune hematologică depistată uneori la femeile însărcinate este trombofilia, care determină o hipercoagulare a sângelui și implică riscul formării de cheaguri. Este în general o afecțiune cu predispoziție genetică, transmite dr. Loredana Avram, dar poate fi și dobândită, existând și factori de risc precum fumatul, consumul de droguri, anticoncepționalele luate pe termen lung.
„Cel mai des trombofilia este moștenită și în acest caz nu poți decât să previi complicațiile. Ea se poate asocia cu mai multe sarcini oprite în evoluție – când sunt prezenți anumiți factori precum Leiden sau factorul 2 – cu riscul de a avea un făt cu greutate mică, din cauza unei restricții de creștere intrauterină. Uneori poate duce la naștere prematură, iar după naștere poate duce la tromboză venoasă profundă. Aceasta este mai des întâlnită post-partum, în perioada de lehuzie, și de aceea trebuie să avem grijă ca femeia cu trombofilie cu risc crescut să urmeze tratamentul inclusiv după naștere, timp de 6 săptămâni”, atenționează dr. Avram.
Trombocitopenia, risc crescut de sângerare
O afecțiune care este depistată la 10.000 noi femei gravide pe an este trombocitopenia 10.000, care presupune o scădere a numărului de trombocite. Ea poate fi idiopatică, moștenită, sau poate fi declanșată pe fondul sarcinii, și crește riscul de sângerare atât prepartum cât și postpartum.
„Când avem o formă medie sau severă, pacienta trebuie monitorizată îndeaproape pentru a detecta eventuale complicații, care pot fi sângerări în primul trimestru de sarcină, sângerări în ultimul trimestru, risc de moarte intrauterină a fătului, risc de AVC la pacientă sau valori ale tensiunii crescute. Preeclampsia duce și ea la trombocitopenie cu implicații asupra mamei sau fătului”, spune dr. Loredana Avram, care amintește de un caz recent pe care l-a gestionat.
Ce simptome ar putea trăda trombocitopenia
„Chiar recent am avut o pacientă cu trombocitopenie în trimestrul al treilea, fără antecedente specifice celei idiopatice. De altfel, s-a și rezolvat odată cu nașterea pacientei. Cazul a fost gestionat de o echipă interdisciplinară, am colaborat strâns cu medicul ATI și cu medicul hematolog. Au fost luate măsuri maxime de precauție, s-au făcut teste de compatibilitate, ne-am asigurat că există sânge și masă placentară pentru cazul în care ar fi existat probleme cu o hemoragie. În ultimele săptămâni, au fost recoltate mai des analize, pentru a vedea cum evoluează pacienta”, a povestit medicul.
Trombocitopenia este, în majoritatea cazurilor, asimptomatică, însă în unele cazuri pot apărea sângerări gingivale persistente sau sângerări nazale, mici pete pe corp – peteșii – și chiar sângerări vaginale anormale.
CITEȘTE ȘI: Adevăratul top al celor mai performante şcoli din Craiova la simularea evaluării naţionale