Glucozamina și condroitina sunt printre cele mai populare suplimente alimentare pentru sănătatea articulațiilor și se comercializează în farmaciile și drogheriile din România.
Artroza este o boală degenerativă a articulațiilor în care cartilajul și alte țesuturi din articulație se descompun sau își schimbă structura, ducând la durere, rigiditate articulară, inflamație și dificultăți în mișcarea articulațiilor. Cel mai adesea sunt afectați genunchii, șoldurile și mâinile.
Ce sunt, de fapt, glucozamina și condroitina?
Aceste două molecule sunt constituenți naturali ai cartilajului, parte a articulațiilor. Mai exact, glucozamina este un element de bază pentru molecule numite glicozaminoglicani, care fac parte din structura cartilajului, iar condroitina este un component al cartilajului care contribuie la rezistența acestuia la compresie, referindu-se la capacitatea lui de a suporta greutatea și presiunea fără să se taseze sau să se deterioreze.
Sunt eficiente?
Glucozamina și condroitina sunt promovate frecvent nu doar pentru proprietățile lor de a ameliora durerile articulare, ci și ca tratamente pentru prevenirea bolilor articulare.
Cu toate acestea, o serie de studii au ajuns la concluzii mixte, unele arătând că au existat beneficii pentru sănătatea articulațiilor, pe când altele nu au reușit să demonstreze vreo ameliorare.
O analiză ce a cercetat mai multe studii, publicată în 2018, a constatat că tratarea artrozei genunchiului (gonartrozei) sau șoldului cu glucozamină și condroitină a dus la mici îmbunătățiri din punct de vedere al durerii, dar nu s-a putut prezenta într-un mod clar dacă ameliorarea acesteia a fost cu adevărat semnificativă. Un alt studiu din 2022 a arătat că glucozamina și condroitina nu au oferit beneficii majore.
Mai mult rău decât bine?
O cercetare realizată pe un lot mic de pacienți ce prezentau dureri la nivelul genunchilor din cauza artrozei a fost oprită înainte de data estimată de finalizare. Motivul a fost faptul că pacienții care au luat suplimente alimentare cu glucozamina și condroitină au reclamat simptome mai grave decât cei care au luat un placebo, adică o substanță fără nicio proprietate medicinală.
Acest studiu a ridicat semne de întrebare dacă nu cumva există vreun mecanism prin care aceste două substanțe să ducă la agravarea simptomelor resimțite în cazul anumitor pacienți.
CITEŞTE ŞI: Reguli noi privind programul de vizită la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova
Atenție la efectele adverse!
În general, ca orice supliment alimentare, glucozamina și condroitina sunt considerate a fi sigure, dar există persoane care nu tolerează această combinație de substanțe din cauza arsurilor la stomac, diareei, somnolenței sau durerilor de cap. Nu este de neglijat nici riscul unei reacții alergice, în special în cazul persoanelor care deja au o alergie cunoscută la crustacee.
În plus, pacienții care se află sub tratament cu anticoagulante trebuie să țină cont de faptul că acestea, în combinație cu condroitina și glucozamina pot crește
riscul de sângerare.
Chiar dacă este vorba de un supliment alimentar, recomandarea este să vă consultați cu medicul sau cu farmacistul înainte de a lua glucozamină și condroitină.
Valentina Ghimpău
Sănătate de la Dr. Farmacist primar,
Vă mulțumesc că m-ați citit iar!