În era mâncărurilor ultraprocesate și a unui stil de viață contra cronometru, alimentația nesănătoasă nu este doar apanajul adultului, ci și al copilului. Specialiștii atrag atenția că din ce în ce mai mulți copii suferă de obezitate de la vârste fragede, iar obezitatea apărută în copilărie determină probleme de sănătate serioase mai târziu.
„Câtă vreme noi, adulţii, nu suntem modele pentru ei şi nu transpunem teoria despre alimentație sănătoasă în practică, este greu să le insuflăm aceste principii”, semnalează dr. Adelina Brînaru, medic diabetolog și nutriționist. În plus, educația pentru alimentație sănătoasă ar trebui să înceapă încă de când copilul este mic, pentru că adolescența este o etapă în care nu doar părinții intervin cu greu pentru a schimba obiceiuri și pentru a insufla valori, dar și medicii intervin cu greu, spune diabetologul. „Dacă nu avem timp acum să fim sănătoşi, vom avea timp mai târziu să fim bolnavi”.
Reporter: Cum putem să îi facem pe copii să înțeleagă mai ușor importanța alimentației sănătoase?
Dr. Adelina Brînaru: Unul dintre lucrurile pe care le putem face este să îi implicăm în activităţi care să presupună folosirea verdeţurilor şi a legumelor și în tot procesul. De exemplu, să mergem cu ei la piaţă, să vadă, să miroasă, să pipăie, să facem o salată sau un ghiveci împreună. Avem tot mai multe cazuri de obezitate infantilă la 4-5 ani, iar asta se traduce mai târziu dislipidemii, apnee în somn, hiperglicemie, infarct.
Suntem supuşi anumitor tentaţii şi e bine să avem deprinderea de a alege sănătos din copilărie pentru că adolescentul, adultul va corecta mult mai greu obiceiurile alimentare nesănătoase. Adolescenţa e o vârstă la care părinţii intervin cu greu, chiar şi medicii intervin cu greu. Trebuie să înțelelgem cu toții un lucru: kilogramele în plus nu vin niciodată singure, aduc cu ele valori de glicemie modificate, valori tensionale crescute.
Reporter: Adolescența este și etapa în care copilul devine mult mai interesat de aspectul său fizic, nu?
Dr. Adelina Brînaru: Sunt mulți adolescenţi cu kilograme în plus care îşi doresc să facă masă musculară. Încerc să le explic că ordinea e un pic alta. Întâi ajungem la o greutate normală şi apoi ne concentrăm pe restul. În timp ce ajungem la greutatea optimă, automat pierdem masă grasă şi acumulăm şi masă musculară. Am avut recent un pacient minor, aproape de vârsta majoratului, care avea tensiune 170, deşi nu era bolnav. Consuma foarte multe proteine ca să îşi atingă targetul despre care auzise la sala de sport. Astfel de decizii trebuie luate cu specialişti pentru că putem să căpătăm probleme de sănătate de care să tragem toată viaţa. Aportul proteic foarte ridicat poate afecta funcţia renală. Altfel, da, activitatea fizică este de încurajat, dar mai ales cea în aer liber.
Reporter: Cum se raportează adolescentul la alimentație, din ce ați constatat în cabinet?
Dr. Adelina Brînaru: În primul rând, înfometarea nu este una dintre metodele ideale de slăbit. Se practică destul de mult şi la adolescenţi astfel de metode, diferite soluţii de pe internet. E totuși îmbucurător să constat că există o cerere în creştere a consulturilor de nutriţie la vârstă tânără. Dar, totodată, ei îşi doresc rezultate ieri şi făcând lucrurile la fel. Vor în continuare să mănânce tot ceea ce vor, cum vor, să nu se mişte, vin cu scuze. Le este ruşine să plece cu sandviş de acasă pentru că toată lumea îşi cumpără croissant de la chioşcul de peste drum de şcoală… Am în cabinet oameni care au slăbit 20 de kilograme doar din alimentaţie şi obiceiuri sănătoase, deci se poate.
Reporter: Apropo de soluțiile minune de pe Internet, cât de eficiente și utile sunt cele pentru detoxifiere, despre care se tot vorbește în ultimii ani?
Dr. Adelina Brînaru: Așa este, tot auzim în ultimul timp despre diverse programe de detoxifiere. Organismul nostru funcţionează singur, nu trebuie să îi băgăm noi un program ca la maşina de spălat rufe pentru detoxifiere, are organe care au în fişa postului să facă această detoxifiere, aşa că dacă acele organe funcţionează, şi detoxifierea va funcţiona. Nu ne trebuie un regim special cu mai știu eu ce smoothie-uri. Ok, le putem consuma, dar nu să ne hrănim doar cu acelea pentru că „ne detoxifiem”. Ce ar fi, în schimb, să nu mai mâncăm fast food, să nu mai bem suc? Să nu mai prăjim alimentele? Să nu mai mâncăm din pungi? Cel puţin 500 de calorii se află într-o pungă cumpărată din magazine. Ce ar fi să ne uităm pe etichete şi să alegem conştient? Să mâncăm nutritiv, nu doar să mâncăm pentru a dispărea senzaţia de foame?
Reporter: Revenind la părinții care sunt modele pentru copii, noi am fost crescuți după vorba „gras și frumos” și mulți părinți au această idee că trebuie să mănânce copilul, se panichează dacă au impresia că nu a mâncat suficient.
Dr. Adelina Brînaru: Suntem un popor mâncător de pâine şi aici ne luptăm la partea de slăbit… Cu pâinea și cu brânza. Nu trebuie să îndopăm copiii și nu trebuie să îi forţăm să mănânce pâine cu orice. Oamenii mâncau poate şi înainte pâine multă, dar ieşeau şi munceau la câmp. Acum nu mai ies să muncească, lucrează în mare parte de pe scaun, din maşină, activitatea fizică e din ce în ce mai redusă, după program se relaxează pe canapea, la un film, nu la un joc de fotbal în aer liber. Și copiii sunt și ei mult mai statici acum.