Toată lumea știe cum să ardă calorii prin activități clasice, precum alergatul, ciclismul sau antrenamentele cu greutăți. Dar ceea ce mulți nu realizează este că, în timp ce dormi, corpul tău continuă să ardă calorii.
Dacă doriți să slăbiți și faceți eforturi în acest sens, luați în calcul și pierderea kilogramelor în plus în timp ce dormiți. Schimbarea obiceiurilor de somn va poate ajuta să eliminați surplusul de greutate.
Care este explicaţia? În organismul uman există doi hormoni: grelina, care declanșează senzația de foame și leptina, care este responsabilă de senzația de sațietate.
Atunci când o persoană nu doarme suficient (7-9 ore în cazul adulților) nivelul de grelina crește ca și poftele alimentare, iar valorile leptiniei scad, iar senzația de sațietate va fi destul de scăzută, chiar și după o masă copioasă. Dintr-o dată, alimentele bogate în calorii și carbohidrați, pe care le evitați atunci când doriți să slăbiți, devin irezistibile când sunteţi obosiţi. În plus, oboseala devine o scuză pentru lipsa de activitate fizică și astfel, se creează un cerc vicios, potrivit sfatulmedicului.ro.
Dormiți suficiente ore
Cei mai mulți dintre oameni au nevoie de 7-8 ore de somn pe noapte. Totuși, cel mai bun mod de a ști dacă sunteți odihniți, este de a observa nivelul de energie resimțit pe tot parcursul unei zile.
Dacă sunteți somnoroși după-amiaza sau seara, dacă tânjiţi dimineața să mai dormiți încă o oră este clar că trebuie să prelungiți perioada de somn.
Peste 75 de boli diferite care pot pertuba somnul unei persoane
Motivul principal, din cauza căruia cei mai mulți dintre oameni sunt somnolenți, este că nu dorm suficient. Totuși, vinovate ar putea fi și anumite afecțiuni.
Există peste 75 de boli diferite care pot perturba somnul unei persoane. Printre acestea se numără apneea de somn, sindromul picioarelor neliniștite și insomnia.
Alți potențiali factori perturbatori includ durerile cronice, cum ar fi cele declanșate de:
- artrite,
- tulburările care îngreunează respirația în poziția culcat, cum ar fi emfizemul, bronșita cronică sau insuficienţa cardiacă.
Discutați cu medicul în cazul în care bănuiți că oboseala are o cauză medicală.
Rezervaţi-vă dormitorul doar pentru somn
Cerințele vieții moderne vă pot determina să faceți diverse activități în pat, în loc să dormiți. Rezistați tentației de a aduce laptopul sau telefonul mobil în pat, pentru a naviga pe internet sau a trimite sms-uri. Rezervarea dormitorului pentru somn și activitate sexuală vă ajută organismul să asocieze această cameră din locuința dumneavoastră cu relaxarea și nu cu biroul sau divertismentul.
Evitaţi alcoolul înainte de culcare
Mulți oameni folosesc alcoolul pentru a-i ajuta să adoarmă. Strategia funcționează, dar pe termen scurt. Organismul va metaboliza alcoolul și în această perioadă se va instala somnul. Apoi vezica urinară plină le-ar putea perturba odihna.
Consumul de alcool prea aproape de ora de culcare poate determina sau agrava anumite probleme de somn (apneea de somn, sforăitul sau insomnia), dar și tulburări gastrointestinale (cum ar fi refluxul de acid). În plus, dacă veți bea alcool nu veți slăbi, întrucât acesta conține destul de multe calorii.
Faceți mișcare
Exercițiile fizice pe care le faceți pentru a pierde în greutate vor avea duble beneficii: vă vor ajuta să slăbiți și veți dormi mai bine. În urma unui studiu, cercetătorii au descoperit că bărbații care fac sport au un somn mult mai odihnitor decât cei care sunt sedentari. În plus, cei care au făcut activitate fizică s-au trezit de mai puține ori pe parcursul nopții, decât ceilalți. Totuși, nu trebuie să faceți exerciții fizice prea aproape de ora de culcare, întrucât activitatea stimulează organismul, în loc să-l relaxeze.
Excludeți cofeina
O ceașcă de cafea consumată dimineața nu reprezintă nicio problemă pentru nimeni. Cafeina este un stimulent care crește temporar producția de adrenalină și blochează acțiunea substanțelor chimice de la nivelul creierului, care induc somnul. În cazul unei persoane care nu fumează, efectul cafeinei este de 5-7 ore. Fumătorii și copiii metabolizează cafeina mai repede. Efectul cafeinei poate dura până la 13 ore, în cazul femeilor care utilizează contraceptive orale și până la 20 de ore în cazul femeilor însărcinate. Cafeina se găsește în ciocolată, ceai, suc, unele analgezice și medicamente pentru tuse.
Citeşte şi: 5 fructe mai bogate în fibre decât ovăzul