0.6 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMama si copilulPatru semne că bebeluşul tău trece printr-un puseu de creştere

Patru semne că bebeluşul tău trece printr-un puseu de creştere

Bebelușii cresc în primul an de viață mai repede decât oricând, exceptând viața intrauterină. În primele 12 luni de viață, un bebeluș poate crește și cu 25 de centimetri. Deși copiii cresc în mod constant, uneori au parte de pusee de creștere, ce le accelerează dezvoltarea și le schimbă ritmul de până atunci. 

Puseele de creștere sunt perioade scurte de timp în care copilul se înalţă și ia în greutate mai accelerat. Fiecare copil e diferit, motiv pentru care nu e ușor de anticipat când va avea loc următorul puseu de creștere. În mod obișnuit însă, puseele de creștere au loc în jurul vârstei de şase săptămâni, trei luni și şase luni. Cel mai bun indiciu că bebelușul trece printr-un puseu de creștere este chiar comportamentul lui, notează baby.unica.ro.

Bebelușului îi e foame în mod constant

Tocmai când credeai că ai început să intri într-o rutină de hrănire, bebeluşul începe să mănânce mai frecvent. Acest lucru e mult mai ușor sesizabil de către mamele care alăptează exclusiv la sân, deoarece vor ajunge să îl hrănească ore întregi.

Bebelușii hrăniți cu formulă de lapte pot da semne de pusee de creștere atunci când nu se satură după porția obișnuită de lapte consumat.

I se schimbă rutina de somn

Unii părinți susțin că le dorm copiii mai mult în timpul puseelor de creștere, în timp ce alții spun că aceştia dorm mai puțin.

E mai agitat decât de obicei

Atât foamea mai pronunțată, cât și somnul insuficient pot face ca bebelușul să fie mai mârâit, mai agitat decât în mod obișnuit.

În plus, e posibil ca, pe lângă cele două inconveniente, cei mici să aibă parte și de dureri de creștere, cauzate de întinderea tendoanelor și a mușchilor.

Dezvoltă noi abilităţi

E foarte probabil ca în timpul sau la finalul unui puseu de creştere, bebeluşul să ştie să facă ceva ce până atunci nu deprinsese încă: să aplaude, să apuce jucării sau să spună un anume cuvânt.

Acest lucru se întâmplă din cauza dezvoltării întregului organism, deci şi a creierului, care se măreşte cu fiecare puseu de creştere.
Atenţie, puseele de creştere sunt uşor de confundat ca simptome cu alte probleme medicale. Astfel, un bebe prea somnoros sau prea agitat ar putea fi semn de boală, iar foamea nestăvilită ar putea fi semn de reducere a volumului de lapte la sân.
Pentru a elimina ultima posibilitate, e important să verifici dacă bebeluşul udă şi murdăreşte scutece ca până atunci ssemne că bebeluşul tău trece printr-un puseu de creştere semne că bebeluşul tău trece printr-un puseu de creştere au chiar mai multe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS