La Spitalul de Psihiatrie „prof. dr. Al. Obregia“ din București vor fi investigați clinic, genetic şi imagistic 300 de copii cu autism. La final se va elabora un Registru naţional, care va conţine date despre incidenţa acestei afecţiuni în România.
Acţiunea va avea loc în cadrul proiectului „Îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor cu tulburări de spectru autist prin promovarea unor strategii de diagnosticare precoce şi măsuri de prevenţie“, lansat joi, conform agerpres.ro.
Obiectivul principal al proiectului este acela de recunoaştere precoce şi diagnosticare a autismului, dezvoltarea şi implementarea unui protocol pentru studii genetice şi de neuroimagistică, recomandări centrate pe fiecare pacient.
„Patologia din spectrul autist este una dintre cele mai complexe afecţiuni psihiatrice atât prin tabloul clinic pe care îl prezintă în mod clasic orice copil cu autism legat de dificultăţile de comunicare, de socializare, de comportament, cât şi prin alte probleme medicale pe care aceşti copii le pot prezenta, cum ar fi epilepsia, tulburările gastrointestinale, probleme de imunitate. Este o abordare foarte complexă a acestor copii cu tulburare de spectru autist. Incidenţa acestei afecţiuni a crescut foarte mult în ultimul timp. Studii recente arată o incidenţă de 1 la 59 de copii“, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, medicul Magdalena Budişteanu.
Mulţi copii cu tulburarea de spectru autist rămân nediagnosticaţi la o vârstă mică
Potrivit medicului Magdalena Budişteanu, mulţi copii cu tulburarea de spectru autist rămân încă nediagnosticaţi la o vârstă mică. Aceștia ajung să fie diagnosticaţi la o vârstă „destul de mare“ în perioada preşcolară sau chiar la vârstă şcolară, ceea ce influenţează considerabil modul de tratare a lor şi de integrare în mediul şcolar şi ulterior profesional.
„Altă problemă este implementarea tehnicii de secvenţiere de înaltă rezoluţie, care încă nu este disponibilă în România la nivelul întregii ţări. Ea se poate practica doar în câteva centre private din țară, deci contra cost. Nu este o investigaţie de care să poată beneficia orice pacient cu tulburarea de spectru autist sau cu altă tulburare de neuro dezvoltare. (…)
Ca obiective centrale ale proiectului nostru ne-am propus să îmbunătăţim aceste tehnici de diagnostic, de recunoaştere precoce şi implicit de diagnostic al tulburărilor de spectru autist în populaţia pediatrică din România. Să realizăm un protocol de recunoaştere precoce şi diagnostic precoce al acestei afecţiuni. (…) Să dezvoltăm acest protocol care să cuprindă şi informaţiile genetice şi cele imagistice împreună cu cele clinice pentru a corela cât mai corect aceste informaţii şi a avea o imagine cât mai completă şi mai corectă asupra bolii pacientului, astfel încât să alegem în final cea mai bună strategie terapeutică. Să iniţiem şi acest Registru român pentru tulburarea de spectru autist“, a arătat medicul.