3.9 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMama si copilulÎn Mehedinți mortalitatea infantilă este de 4 ori mai mare decât în București. Investiția în Secțiile de ATI neonatală e urgentă

În Mehedinți mortalitatea infantilă este de 4 ori mai mare decât în București. Investiția în Secțiile de ATI neonatală e urgentă

Dacă în București, unde sunt concentrate 7 maternități de gradul III dintr-un total de 22, rata mortalității infantile (2,8 la mia de copii născuți vii) se menține sub media pe țară, județele Tulcea și Mehedinți trec prin adevărate drame, cu o rată a mortalității de cinci, respectiv patru ori mai mare. Investiția în aparatură medicală este mai urgentă ca oricând.

Maternitățile și secțiile de neonatologie au fost vulnerabilizate de pandemia care a pus o presiune și mai mare pe un sistem medical insuficient dotat și cu discrepanțe majore între județe.

Harta mortațității infantile

Harta mortalității infantile arată un clivaj major între județe și regiuni, una dintre cauzele directe fiind gradul de dotare a maternităților și secțiilor de terapie intensivă.

Astfel, în județul Tulcea, aflat pe primul loc al acestui capitol dramatic, rata mortalității infantile este de peste cinci ori mai mare decât în Municipiul București, unde sunt concentrate multe maternități de gradul trei.

Județele unde mor cei mai mulți copii sub un an, raportat la mia de copii născuți vii (*date INS provizorii, pentru anul 2019)

Tulcea – 15,6 la mia de copii născuți vii
Mehedinți – 11,7‰
Constanța – 9,5‰
Vrancea – 9.3‰
Mureș – 9.0‰

Unde sunt salvați cei mai mulți nou-născuți – rata mortalității infantile

București- 2,8‰
Ilfov – 3,5‰
Iași – 3,6‰
Dâmbovița – 3,6‰
Covasna – 4,4‰

Sprijinirea secțiilor de neonatologie

Organizația Salvați Copiii accelerează sprijinirea urgentă a 10 secții de terapie intesivă neonatală și de pediatrie cu echipamente medicale performante.

Cele mai mari probleme întâmpinate de medici se referă la insuficiența echipamentelor de protecție în prima fază a crizei, lipsa de personal, infrastructura care nu permite organizarea circuitelor separate și, mai ales, insuficiența echipamentelor, în special a incubatoarelor, necesare pentru îngrijirea         nou-născuților în contextul generat de pandemie.

”Suntem epuizați, și nu pentru că muncim zi noapte, ci mai ales pentru că trebuie să luăm decizii la secundă, pentru că de atât e nevoie pentru a pierde un prematur. Cui să dăm un incubator? Care nou-născut poate suporta transportul până la alt spital? Sunt decizii grele, atât profesional, cât și emoțional”, Dr. Frățilă Andreea, Șef secție Neonatologie, Spitalul Județean de Urgență Drobeta Turnu – Severin. 

Echipamente și materiale medicale indispensabile către 57 de unități medicale

În anul 2020, Salvați Copiii a asigurat peste 273.609 echipamente și materiale medicale indispensabile către 57 de unități medicale și de îngrijire pacienți (peste 60 de secții de neonatologie și pediatrie) și 79 de cabinete de medicină de familie. O bună parte din fonduri au fost obținute cu ajutorul mecanismului de redirecționare a 20% din impozitul pe profit.

Salvați Copiii se bazează și în acest an pe responsabilitatea socială și pe implicarea companiilor, care pot descărca contractul de sponsorizare de pe www.salvaticopiii.ro/directioneaza și face un apel pentru a reuși susținerea a zece unități medicale la începutul anului 2021.

În urma numeroaselor solicitări primite de la medici, Salvați Copiii dorește să continue sprijinirea imediată a spitalelor care au ca punct de interes major secțiile de primire în regim de urgență pentru copii, maternități și secțiile de terapie intensivă pentru nou-născuți cu echipamente medicale vitale: ventilatoare, injectomate, audiometre, monitoare de funcții vitale, ecografe.

20% din impozitul pe profit asigură porția de viață pentru prematuri

Companiile pot direcționa 20% din impozitul pe profit către medici și maternități prin descărcarea contractului precompletat cu datele de identificare ale organizaţiei aici.

Trebuie menționat faptul că această cheltuială este deductibilă, costurile pentru companii fiind zero. În cazul companiilor plătitoare de impozit pe profit, suma direcționată nu poate fi mai mare de 0,75% din cifra de afaceri și nu poate depăși 20% din impozitul pe profitul datorat statului, iar în cazul  IMM-urilor, suma direcționată nu poate fi mai mare de 20% din impozitul pe venit.

Plățile trebuie făcute până la 31 decembrie 2020.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS