0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedicinaDiferențele între vaccinurile anti-COVID Pfizer și Moderna

Diferențele între vaccinurile anti-COVID Pfizer și Moderna

Companiile americane Moderna și Pfizer au anunțat în decurs de o săptămână că vaccinurile lor împotriva Covid-19 au o eficiență de peste 90% și ar putea fi autorizate pentru utilizare până la finalul anului.

Marea Britanie a comandat cinci milioane de doze de vaccin Moderna până în primăvară și 40 de milioane Pfizer.

Cele două vaccinuri în care mulți își spun speranțele că vor duce la finalul pandemiei au mai multe asemănări, însă și o serie de diferențe, scrie Sky News.

Atât vaccinul produs de Moderna, cât și cel dezvoltat de Pfizer şi BioNTech folosesc tehnologia ARN mesager (mRNA), concepută pentru a declanşa o reacţie imunitară fără folosirea agenţilor patogeni, cum ar fi particulele virale.

Eficacitate

Datele preliminare arată că vaccinul Pfizer oferă o protecție de aproximativ 90% împotriva COVID-19, în timp ce produsul Moderna are eficacitate de 94,5%, conform datelor testelor clinice din faza a treia.

Cu toate acestea, oamenii de știință care au dezvoltat cele două vaccinuri încă mai colectează date și spun că procentajele s-ar putea schimba.

Transport și depozitare

Una dintre principalele diferențe între cele două vaccinuri experimentale este modul în care trebuie să fie depozitate. Vaccinul Moderna este mult mai ușor de distribuit decât cel produs de Pfizer , în privința căruia au apărut îngrijorări.

Mai exact, vaccinul Pfizer trebuie păstrat la o temperatură de aproximativ minus 70 de grade Celsius pentru o eficiență maximă. De asemenea, trebuie amestecat cu un alt lichid înainte de a putea fi administrat.

Însă vaccinul produs de Moderna poate fi ținut într-un frigider clasic până la 30 de zile, la temperatura camerei până la 12 ore și rămâne stabil la -20C – temperatură atinsă de majoritatea congelatoarelor de uz casnic sau medical – timp de până la șase luni.

Compania susține că mRNA-1273 poate fi distribuit utilizând actuala infrastructură de livrare și depozitare a vaccinurilor – fără a fi necesară diluarea înainte de utilizare.

„Acest vaccin ar fi mult mai ușor de transportat și administrat decât cel de la Pfizer. De asemenea, datele preliminare sugerează că poate preveni formele severe de Covid-19. Însă vaccinul Moderna este mai scump și vor fi mai puține doze disponibile în anul următor”, a declarat Andrew Hill, cercetător la Universitatea din Liverpool.

Preț

Vaccinul Moderna este foarte scump. În vară, prețul vehiculat era de 38 dolari pentru o doză – mult mai mare decât Pfizer, care a semnat un contract cu autoritățile din SUA la un preț de 19,5 dolari pentru o doză.

Însă este de așteptat ca prețul să fie unul mult mai mic în cazul unor contracte pentru un număr mare de doze, cum negociază UE și SUA.

Spre exemplu, Comisia Europeană vrea să ajungă la un acord cu compania americană Moderna pentru milioane de vaccinuri destinate Covid-19, la un preţ de sub 25 de dolari doza, a declarat un oficial al UE implicat în discuţii, transmite News.ro, care citează Reuters.

Dr. Zoltan Kis, cercetător la Future Vaccine Manufacturing Hub (Imperial College din Londra), a explicat că vaccinul Moderna conține o cantintate mai mare de ARN mesager (mRNA) pe doză (100 micrograme) în comparație cu Pfizer (30 micrograme), astfel că acesta din urmă va putea fi produs în cantități mai mari și cu un cost mai mic. El a adăugat că problemele de transport ale produsului Pfizer pot însă afecta acest avantaj.

„Prin urmare, odată aprobat de autoritățile de reglementare, vaccinul Moderna COVID-19 poate fi distribuit mult mai ușor și la costuri mai mici în comparație cu vaccinul BioNTech / Pfizer”, a spus el.

Disponibilitate în UE

Uniunea Europeană este implicată în discuţii cu Moderna pentru vaccinul experimental destinat noului coronavirus cel puţin din luna iulie, arată un document intern obţinut de Reuters.

Oficialul european a spus că acordul ar putea avea loc în următoarele zile. Discuţiile se concentrează pe aspectele legale ale contractului, neexistând probleme legate de preţ sau de răspundere juridică.

Preţul negociat este de sub 25 de dolari pe doză, a mai spus oficialul, care a refuzat să ofere alte detalii.

De asemenea, Comisia Europeană semnat săptămâna trecută un acord cu Pfizer, care îi va permite să achiziţioneze 300 de milioane de doze de vaccin.

Potrivit oficialilor UE, prețul negociat este unul mai mic decât cel obținut de SUA, de 19,5 dolari pentru o doză.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS