2.3 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedicinaCE recomandă testele antigenice rapide

CE recomandă testele antigenice rapide

Comisia Europeană a adoptat astăzi o recomandare privind utilizarea testelor antigenice rapide pentru diagnosticarea COVID-19. Ea urmează Recomandării din 28 octombrie a Comisiei și are scopul de a asigura o abordare comună și strategii de testare mai eficiente în întreaga UE. Ea se bazează pe orientările elaborate cu ajutorul contribuțiilor statelor membre și ale experților Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.

Recomandarea pune la dispoziție orientări privind modul de alegere a testelor antigenice rapide, situațiile în care sunt adecvate și cine ar trebui să le efectueze. Ea îndeamnă la validarea și recunoașterea reciprocă a testelor și a rezultatelor acestora. Recomandarea precede reuniunea virtuală a liderilor europeni din 19 noiembrie privind răspunsul UE la pandemia de COVID-19 și este urmarea Consiliului European din 29 octombrie în cadrul căruia s-a convenit să se amplifice coordonarea în domeniul metodelor de testare.

În plus, Comisia a semnat un acord cu Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC) prin care contribuie cu 35,5 milioane EUR, provenite din Instrumentul pentru sprijin de urgență (ESI), pentru a spori capacitatea UE de testare vizând COVID-19. Finanțarea va fi utilizată pentru a sprijini formarea personalului pentru prelevarea și analizarea eșantioanelor și efectuarea de teste, în special prin intermediul echipamentelor mobile.

Utilizarea testelor antigenice rapide

Recomandarea de astăzi pune la dispoziția statelor membre orientări cu privire la utilizarea testelor antigenice rapide în detectarea virusului în situații specifice. Printre acestea se numără situațiile în care identificarea rapidă a persoanelor infectate sprijină gestionarea focarelor epidemice și monitorizarea periodică a grupurilor cu risc mare, cum ar fi personalul medical sau cel din centrele de îngrijire a persoanelor în vârstă. Statele membre sunt încurajate să efectueze teste antigenice rapide în plus față de testele RT-PCR pentru a limita răspândirea virusului, a detecta infecțiile și a limita măsurile de izolare și carantină.

Recunoașterea reciprocă a rezultatelor testelor este extrem de importantă pentru facilitarea deplasărilor transfrontaliere, a depistării transfrontaliere a contacților și pentru tratamentul transfrontalier. Statele membre sunt puternic încurajate să își recunoască reciproc rezultatele testelor antigenice rapide care îndeplinesc criteriile din recomandare și care sunt obținute în unități de testare autorizate din orice stat membru al UE. Respectarea recomandării poate contribui astfel la libera circulație a persoanelor și la buna funcționare a pieței interne într-o perioadă în care capacitățile de testare sunt limitate.

Finanțare UE

Datele științifice și tehnice continuă să evolueze, oferind noi perspective asupra caracteristicilor virusului și asupra posibilităților de a utiliza diferite metodologii și abordări pentru diagnosticarea COVID-19. Prin urmare, Comisia rămâne pregătită să actualizeze în consecință recomandarea privind utilizarea testelor.

Pentru a spori și mai mult capacitățile de testare din UE, Comisia finanțează cu 35,5 milioane EUR IFRC pentru a sprijini formarea personalului și pentru a permite echipelor de testare mobile ale Crucii Roșii să aibă acces la echipamentele, articolele de laborator și reactivii necesari pentru prelevarea de eșantioane și efectuarea de teste, precum și pentru a sprijini autoritățile naționale în activitatea lor.

Colaborarea cu Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie este deschisă statelor membre ale UE și Regatului Unit, prin intermediul Societății Naționale de Cruce Roșie. Șapte state membre au decis să participe: Austria, Germania, Grecia, Italia, Malta, Portugalia și Spania.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS