7.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateMedicinaNoi studii științifice despre COVID-19

Noi studii științifice despre COVID-19

În ultimele zile au fost publicate noi studii științifice despre efectele coronavirusului. Unul dintre studii arată că pacienții cu comoții cerebrale și Covid-19 au un risc mai mare de deces.

Noi date din Israel, unde oficialii din sănătate au distribuit cu rapiditate vaccinul de la Pfizer și BioNTech, sugerează că vaccinarea adulților pare că-i protejează și pe cei nevaccinați din jurul lor, notează Hotnews. Analizând rezultatele din 223 de comunități, cercetătorii au constatat că odată cu creșterea numărului de adulți vaccinați a scăzut rata de infectare în rândul celor nevaccinați din aceeași comunitate – în special în rândul copiilor.

Maccabi Healthcare Services, a doua mare organizație de îngrijire a sănătății, a comunicat că „În vreme ce protecția asociată vaccinurilor pentru cei nevaccinați este încurajatoare, sunt necesare noi studii pentru a înțelege dacă și cum ar putea favoriza perspectivele imunității de turmă și eradicării bolii”.

Bolile congenitale de inimă nu măresc riscurile în Covid-19

Adulții cu defecte cardiace congenitale nu au o probabilitate mai mare decât oamenii obișnuiți să facă forme severe de Covid-19 sau să moară de acesta, conform unui studiu internațional. Factorii de risc asociați cu urmări severe pentru acești indivizi sunt aceiași cu ai publicului general – vârsta înaintată, genul masculin, antecedentele de probleme de inimă, ritm cardiac neregulat, probleme renale, diabet și nevoia de oxigen suplimentar înainte de a fi infectați cu cornavirus, a spus dr. Jamil Aboulhosn de la UCLA Adult Congenital Heart Center.

Cecetătorii au analizat date de la 1.044 de adulți din 58 de centre pentru boli de inimă congenitale din toată lumea. Chiar și oameni cu probleme cardiace foarte complexe nu par a avea un risc mai mare de Covid-19 sever câtă vreme nu au avut semne și simptome severe de boală de inimă, a spus Aboulhosn, numind constatările „întrucâtva surprinzătoare.”

Pacienții cu comoții cerebrale și Covid-19 au urmări mai grave

Dintre pacienții ajunși la spital din cauza unui accident vascular cerebral, cei testați pozitiv cu Covid-19 au avut risc mai mare de deces, arată un nou studiu. Pacienții cu Covid-19 au avut o probabilitate mai mare de comoție mai severă și de un nou atac vascular în timpul spitalizării, au raportat cercetătorii în revista Stroke. Ei au studiat aproape 42.000 de pacienți sosiți la 458 de spitale cu atac ischemic, provocat de blocaje în arterele care alimentează creierul cu sânge. În jur de 3% dintre pacienți au fost testați cu Covid-19.

În medie, ei au ajuns la spital la fel de repede ca și cei neinfectați cu coronavirus. După aceea, lucrurile au mers mai rău. „Probabil că din cauza nevoii de echipament personal de protecție și altor precauții din partea personalului din spitale, a durat mai mult până când pacienții cu Covid-19 au primit tratamente anti-cheaguri care au deblocat vasele de sânge”, a spus dr. Gregg Fonnarow de la University of California, Los Angeles.

Studiul nu a putut demonstra că întârzierile în tratament au provocat cele mai tragice urmări.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS