2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedicina10 sfaturi pentru a preveni durerea cervicală

10 sfaturi pentru a preveni durerea cervicală


Durerea este cel mai frecvent motiv pentru care oamenii caută asistență medicală și principala cauză a dizabilităților din lume.

Durerea cronică a fost definită ca durerea care persistă sau reapare mai mult de 3 luni și exercită o povară personală și economică enormă, afectând peste 30% dintre oamenii din întreaga lume. Cele mai frecvente tipuri de durere cronică pentru care pacientul se adresează medicului sunt artritele, cefaleea și durerile de spate, explică dr. Andra Schiopu, medic specialist neurologie la Hyperclinica MedLife Favorit, într-un interviu pentru HotNews.ro.

Neuroimagistica avansată a arătat că durerea cronică, spre deosebire de durerea acută sau pe termen scurt, poate provoca modificări structurale la nivelul creierului. Totodată, crește riscul de a dezvolta tulburări cognitive, anxietate și depresie.

Dr. Andra Schiopu a explicat că gâtul sau coloana cervicală este o structură formată din nervi, oase, articulații și mușchi, având sarcina importantă de a oferi sprijin și mobilitate capului.
La nivelul coloanei cervicale pot fi prezente următoarele tipuri de dureri: de origine musculară, a mușchilor gâtului și umărului. Mușchii gâtului pot dezvolta formațiuni dure care sunt sensibile la atingere, numite uneori puncte de declanșare.

Mai sunt şi spasmele musculare care sunt o strângere bruscă și puternică a mușchilor gâtului, însoțită de limitarea mișcărilor gâtului, de exemplu, atunci când dormim pe o pernă necorespunzătoare sau într-o poziție greșită.
Cefaleea (durerea de cap) cauzată de patologia coloanei cervicale se simte cel mai adesea în partea din spate a capului și a gâtului superior și este de obicei rezultatul tensiunii musculare sau a spasmului muscular.
Durerea de origine nervoasă este datorată unei afecțiuni ca hernierea discului sau osteofitele, prin exercitarea compresiunii asupra nervului de către acestea.
Durere de origine articulară care este mai accentuată dimineața la trezire.
Durere iradiată care provine de la o altă afecțiune, cum ar fi cea din zona esofagului sau a inimii.

Care sunt cauzele durerii din zona cervicală?

Timpul prelungit petrecut la calculator duce la poziția capului înainte și o presiune suplimentară la nivelul gâtului. Același lucru se întâmplă și în momentul utilizării pe o perioada mai mare de timp a telefonului și a tabletei (cunoscută sub numele de text neck), a explicat dr. Andra Schiopu.
Dormitul necorespunzător: perna, poziția necorespunzătoare în timpul somnului pot să ducă a doua zi la un gât rigid.
Anumite mișcări repetitive la nivelul gâtului, cum ar fi înotul, dansul.

Discurile intervertebrale suferă un proces degenerativ și anume deshidratarea, astfel, discul își pierde capacitatea de amortizare la nivelul vertebrei. Dacă discul degenerează prea mult poate să ducă la anumite modificări care vor provoca durere pacientului. Distrugerea fațetei articulației cervicale duce la osteoartrita, cea mai frecventă cauză de durere cronică. Discul herniat, prin contactul sau prin compresia exercitată asupra nervilor sau a măduvei spinării, poate să ducă la apariția durerilor, amorțeală și slăbiciune la nivelul mâinilor sau a picioarelor.
Spondilolistezis, afecțiune în care o vertebă alunecă peste cea de sub ea, este cauzată de lezarea oaselor și articulațiilor coloanei.
Alte cauze: stres emoțional, infecțiile, tumorile spinale.

Cum se tratează durerea cronică? Exista factori care influențează eficiența unui tratament?

Durerea cronică se tratează prin repaus. Se evită efortul fizic intens, mișcările care declanșează sau accentuează durerea. Gheață aplicată pentru 15-20 minute la aproximativ 2h reduce edemul și durerea. Căldura aplicată local tot pentru aceeași durată și la același interval relaxează musculatura și crește aportul sanguin.
Se efectuează încet și dacă vreun exercițiu provoacă durere nu se va mai repeta.
Consult la medicina de recuperare care va prescrie în funcție de patologie și antecedentele medicale ale pacientului ședințe de fizioterapie, kinetoterapie pentru a îmbunătăți rezistența și flexibilitatea gâtului, efectuate împreună cu un kinetoterapeut și apoi continuate de către pacient la domiciliu.

Tratamente alternative: acupunctură, masaj, meditații.

Sub ghidaj radiologic se injectează steroizi la locul de ieșire a nervului din coloana vertebrală. Scopul este de a reduce inflamația rădăcinilor nervoase și a structurilor nervoase învecinate, provocate de o hernie de disc sau modificările degenerative vertebrale.
Ablația cu radiofrecvență care folosește curent electric sau unde radio, pentru a genera căldură la nivelul nervului și astfel se blochează transmiterea semnalului dureros prin nerv.
Injecțiile reduc inflamația și durerea, dar nu tratează cauza de bază. Chiar dacă duc la ameliorarea simptomatologiei este bine să continuăm cu exercițiile și să ne schimbăm stilul de viață.

Intervenţia chirugicală


Dacă tratamentele non–chirurgicale nu reduc durerea și simptomele legate de compresia măduvei spinării sau a rădăcinilor nervoase se va lua în calcul intervenția chirurgicală.
Intervenția chirurgicală se efectuează pentru următoarele probleme: pentru a decomprima o rădăcină nervoasă (prin îndepărtarea unui disc deteriorat și / sau a altei structuri problematice), pentru a decomprima măduva spinării, pentru stabilizarea coloanei cervicale.
Tratamentul poate fi influențat de modificarea stilului de viață: evitarea sedentarismului, abandonarea fumatului, menținerea unei posturi corecte pe parcursul zilei.

Ce putem face pentru a preveni durerile cervicale?

Se va evita dormitul pe burtă, deoarece pune presiune asupra coloanei cervicale. Se va dormi pe spate sau lateral.
Trebuie menținută coloana vertebrală în aliniere naturală în timp ce dormim, de aceea se recomandă folosirea unei perne mai mici și plată în timp ce dormim pe spate sau mai mare când dormim pe lateral.
Setarea monitorului computerului la nivelul ochilor.
Limitarea utilizării telefonului mobil prin pauze dese, iar când se va utiliza va fi menținut la nivelul ochilor pentru a evita presiunea de la nivelul gâtului.
Efectuarea exercițiilor pentru întărirea musculaturii paravertebrale, efectuare masaj local periodic.
Hidratare corespunzătoare, discurile intervertebrale au un conținut mare de apă.
Greutățile vor fi distribuite egal în ambele mâini și se vor evita greutățile mari.
Menținerea unei posturi corecte: menținerea urechilor deasupra umerilor.
Renunțarea la fumat.
Nu se va folosi telefonul ținut între ureche și umăr.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS