5.1 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateMedicinaVaccin HPV gratuit pentru tinerii de până la 18 ani. Femeile până la 45 de ani pot procura vaccinul cu o reducere de 50%

Vaccin HPV gratuit pentru tinerii de până la 18 ani. Femeile până la 45 de ani pot procura vaccinul cu o reducere de 50%

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că, din 1 decembrie, femeile cu vârsta între 19 şi 45 de ani vor putea procura vaccinul HPV prin prescripţii de la medicul de familie, cu reducere de 50%.

”Femeile au o nouă şansă împotriva cancerului de col uterin! Începând de la 1 decembrie, nu numai fetele şi băieţii cu vârsta de până la 18 ani vor avea acces uşor la vaccinul HPV”, a anunţat, aseară, ministrul Sănătăţii.

Potrivit acestuia, femeile cu vârsta între 19 şi 45 de ani vor putea procura acest vaccin, prin prescripţii de la medicul de familie, cu reducere de 50%. ”Ne preocupă sănătatea femeilor, le protejăm, iar cancerul de col uterin poate fi prevenit în totalitate. Încurajăm femeile să se vaccineze, iar mamele să îşi protejeze copiii cu vârsta între 11 şi 18 ani”, a mai transmis ministrul.

Cancerele ginecologice includ toate tipurile de cancer ale sistemului reproducător feminin:

  • de col uterin,
  • ovarian,
  • endometrial,
  • vaginal,
  • cel vulvar.

Au o pondere de circa 20% din numărul de cazuri noi de cancer înregistrate anual în rândul femeilor din România.

Peste 8000 de femei sunt diagnosticate anual în România cu un cancer ginecologic

Se estimează că peste 8000 de femei sunt diagnosticate anual în România cu un cancer ginecologic, se arată într-un comunicat. Cancerul de col uterin este cel mai frecvent tip de cancer ginecologic diagnosticat în România şi al treilea cel mai comun tip de cancer în rândul femeilor din ţara noastră, însa al doilea cel mai frecvent la vârsta de 15-44 ani. Virusul HPV este agentul cauzator pentru majoritatea covârşitoare a cazurilor de cancer de col uterin (99%),  a leziunilor precanceroase şi a formelor incipiente de cancer al colului uterin, precum şi pentru majoritatea cancerelor vulvo-vaginale.

Circa 8 din 10 femei se infectează măcar o data la un moment dat în cursul vieţii cu Papilloma Virusul Uman (HPV). Deşi este cea mai frecventă infecţie cu transmitere sexuală la om, infecţia cu HPV este cel mai adesea asimptomatică, rămânând subdiagnoticată. În 9 din 10 cazuri, sistemul imunitar al organismului reuşeste să elimine infecţia cu HPV în circa 2 ani.  Însă, infecţiile persistente cu anumite tipuri de HPV conduc la apariţia în 10-20 ani de la infecţia primară a unor cancere în zonele infectate.

Citește și: CEZ: Atenție la tentativele de fraudă online!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS