0.6 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateLegătura dintre alimente şi stările de anxietate

Legătura dintre alimente şi stările de anxietate

Anxietatea şi atacurile de panică pot fi declanşate de situaţii specifice, de tulburări psihice sau de alimentaţie. Pentru menţinerea sănătății fizice și psihice, alimentaţia este foarte importantă. Există alimente care pot ajuta la combaterea anxietăţii. Sunt, însă, şi multe alimente care agravează stările de anxietate şi este indicat să le evităm.

Anxietatea este răspunsul natural al organismului la pericol. Este ca o alarmă care se activează atunci când te simți amenințat, sub presiune sau te afli într-o situație stresantă. În mod moderat, anxietatea te poate ajuta să rămâi concentrat. Atunci când anxietatea este constantă sau copleșitoare, ea poate vă poate afecta relațiile și alte activități zilnice. Simptomele de anxietate nu sunt doar emoționale. Anxietatea cronică vă poate afecta sănătatea.

Alimente care trebuie evitate

În timpul evenimentelor cu un nivel ridicat de stres, creierul eliberează adrenalină. Aceasta declanşează simptomele fizice şi emoţionale specifice anxietăţii: ritm crescut al bătăilor inimii şi al respiraţiei; dureri în piept; tulburări de somn; stare accentuată de îngrijorare. Anumite alimente şi băuturi pot agrava anxietatea atunci când sunt consumate cu regularitate.

Cafeina exacerbează starea de nelinişte

Cafeina este un drog psihoactiv. Aceasta se găseşte în cafea, ceai, băuturi răcoritoare şi ciocolată. Cafeina provoacă nervozitate, fiind un stimulent al sistemului nervos central. Aceasta afectează negativ percepţia şi are un impact important asupra somnului. S-a dovedit că această substanţă exacerbează starea de nelinişte şi simptomele caracteristice tulburărilor de panică.

Alcoolul agravează simptomele de anxietate

Mulţi oameni consumă constant alcool pentru a se relaxa şi pentru a diminua simptomele anxietăţii. Este adevărat că alcoolul scade anxietatea, dar acest lucru se întâmplă doar temporar. Odată ce este metabolizat de organism, simptomele de anxietate se agravează.

Produsele din făină albă şi cele de fast-food

Carbohidraţii rafinaţi, cunoscuţi şi sub numele de carbohidraţi răi, sunt bogaţi în zaharuri rafinate. Printre aceştia se numără produsele din faină albă şi cele de fast-food. Creierul are nevoie de un flux constant şi stabil de zahăr sau glucoză, în sânge. Atunci când se înregistrează o scădere rapidă a nivelului de zahăr din sânge, funcţionarea creierului este afectată. Astfel, se poate modifica starea de spirit a unei persoane şi se pot agrava simptomele de anxietate.

Alimente cu un conţinut scăzut de grăsime

Consumul unor cantităţi excesive de lactate cu un conţinut scăzut de grăsimi poate cauza un nivel ridicat de calciu. Calciul ar putea să scadă valorile magneziului, iar adrenalina va fi în creştere.

Anumite alimente şi aditivi alimentari

Unele persoane sunt sensibile la anumite alimente şi aditivi alimentari. Consumul preponderent al acestora amplifică reacţiile adverse, care duc la anxietate. Printre aceste alimente se pot enumera: grâul, porumbul şi produsele lactate.

Sarea creşte tensiunea arterială

Aportul de sare reduce potasiul din organism. Potasiul este necesar pentru buna funcţionare a sistemului nervos. Sarea creşte tensiunea arterială, fapt ce amplifică nivelul de stres care poate cauza anxietate.

Alimente de tip „instant“

Aceste alimente de tip „instant“ sunt pline de conservanţi, arome artificiale şi grăsimi saturate. Organismul uman nu este proiectat să le metabolizeze şi să le sintetizeze în parametri optimi. De aceea, organismul va fi suprasolicitat.

Îndulcitorii artificiali, factori declanşatori ai anxietăţii

Nu se va include prea mult zahăr în dieta zilnică. Acesta privează organismul de multe substanţe nutritive importante. Deficitul de substanţe nutritive determină instalarea anxietăţii. Îndulcitorii artificiali sunt cunoscuţi ca fiind factori declanşatori ai anxietăţii.

Condimentele conţin salicilaţi care cauzează iritabilitate

Piperul iute, praful de chili, şofranul, praful de usturoi conţin salicilaţi. Aceştia accelerează metabolismul şi cauzează iritabilitate şi nervozitate şi, în cele din urmă, anxietate.

Alimente care s-a dovedit că pot reduce nivelul de anxietate

Există, de asemenea, alimente care s-a dovedit că pot reduce nivelul de anxietate sau pot preveni atacurile de panică. Suplimentele alimentare pot fi, de asemenea, de ajutor în managementul anxietății. În general, cele mai bune rezultate se obțin prin combinarea mai multor terapii.

Serotonina echilibrează starea de spirit a unei persoane

Serotonina este o substanţă cu rol de neurotransmiţător al sistemului nervos central, care echilibrează starea de spirit a unei persoane. Eliberarea serotoninei poate fi stimulată prin consumul de alimente care conţin grăsimi bune: nuci, ulei de măsline şi peşte.

Vitamina D, importantă în prevenirea atacurilor de anxietate

Aceasta se găseşte în mod natural în uleiul de peşte. Este o vitamină foarte importantă în prevenirea atacurilor de anxietate sau, cel puţin, în reducerea intensităţii lor. Cu toate acestea, vitamina D administrată sub formă de supliment nu va contribui la ridicarea valorilor acesteia din corpul unei persoane. Pentru asta este necesară expunerea la soare de mai multe ori pe săptămână.

Vitaminele B asigură un echilibru la nivelul sistemului nervos

Vitaminele B1, B3, B6 şi B12 sunt esenţiale pentru cei care suferă de anxietate. Creierul şi corpul au nevoie de surse constante şi cantităţi suficiente din aceste vitamine. Acestea asigură un echilibru la nivelul sistemului nervos şi reglează producţia hormonală. Pot fi găsite în fasole uscată, cereale integrale, peşte, carne de porc, ouă şi produse lactate.

Este esenţial să se consume acid folic

Acidul folic este esenţial pentru funcţionarea corectă a creierului. Cercetările au demonstrat că deficitul de acid folic poate cauza anxietate, oboseală şi depresie. Este esenţial să se consume acid folic. Acesta se găseşte în formă naturală în spanac, varză, pâine, cereale integrale, fasole şi fructe uscate. Anxietatea poate fi dificil de gestionat, dar există întotdeauna o cale. Schimbarea dietei nu vă va îmbunătăţi doar stările anxioase. O alimentaţie sănătoasă vă va întări şi sistemul imunitar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS