-2.2 C
Craiova
luni, 13 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateDetoxifierea după Sărbători

Detoxifierea după Sărbători

Senzaţia de oboseală, nervozitatea, greaţa, problemele de digestie, acneea, pofta de dulciuri şi alimente grase sau dificultatea de a pierde în greutate sunt semne că organismul are nevoie de detoxifiere. Cum perioada în care ne aflăm abundă în excese alimentare şi nu numai, o cură de eliminare a toxinelor este binevenită, ne învaţă www.doctorulzilei.ro.

Practicată de secole peste tot în lume, detoxifierea se referă la curăţarea organismului din interior către exterior. Organismul elimină impurităţile cu ajutorul ficatului, rinichilor, prin intestine, plămâni şi piele. Când acest sistem este compromis, impurităţile nu mai sunt filtrate corect şi fiecare celulă din organism este afectată.


Beneficiile detoxifierii

Susţinătorii detoxifierii spun că organismul nostru este expus unei absorbţii continue de toxine care provin din: poluare, fum de ţigară, pesticide, aditivi alimentari, alcool, cofeină sau alimentaţie necorespunzătoare. Pe măsură ce aceste toxine se depun în rezerve, apar probleme de sănătate cum ar fi: supraponderalitate, celulită, migrene, oboseală, balonare, imunitate scăzută, apetit sexual scăzut, infertilitate, chisturi ovariene, alergii, depresie, constipaţie, durere şi stare generală de disconfort.

Detoxifierea ajută la eliminarea substanţelor nocive din organism, iar rezultatul constă în îmbunătăţirea tonusului general, în pierderea kilogramelor nedorite şi în recuperarea mai rapidă după eventuale afecţiuni. Detoxifierea presupune mai multe aspecte, care variază de la urmarea unei diete de reechilibrare organică până la efectuarea unor şedinţe de saună, de masaj terapeutic sau clisme.

În afară de faptul că poate acoperi fără probleme necesităţile nutritive ale organismului, detoxifierea mai are o serie de beneficii: normalizează presiunea sâgelui şi nivelul colesterolului, curăţă arterele şi aspectul pielii, dă energie şi vitalite sexuală, digestie uşoară, memorie bună şi capacitate de concentrare crescută.

Programe de detoxifiere propuse de nutriţionişti

„Există trei programe de detoxifiere în funcţie de nevoile fiecăruia: primul se bazează pe creşterea consumului de fibre, al doilea pe consumul de ceaiuri cu proprietăţi laxative şi diuretice, iar ultimul, pe practicarea exerciţiilor fizice, saunei şi masajului“, consideră specialistul în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi. În plus, trebuie să eliminaţi ţigările, alcoolul, cafeaua, grăsimile saturate şi dulciurile.

„Sediul detoxifierilor este ficatul, uzina corpului omenesc, deci în bună măsură sănătatea lui condiţionează eficienţa detoxifierilor. Putem să îi stimulăm funcţionarea cu diferite tonice hepatice, gen Essentiale, ceaiuri hepatice etc., ca şi cu o alimentaţie corespunzătoare, lipsită de alcool, săracă în lipide şi bogată în carbohidraţi şi proteine“, este de părere Corina Zugravu, nutriţionist.

În dieta de detoxifiere sunt interzise alimente precum: produsele lactate, carnea, peştele, ouăle, cofeina, sarea, zahărul şi alimentele procesate.
Este important să consumăm o mare diversitate de legume şi fructe colorate pentru a putea beneficia la maxim de efectele lor asupra sănătăţii. Ele conţin diverse substanţe fitochimice care se combină şi se completează reciproc în lupta pentru menţinerea stării de sănătate.

Iată câteva reguli pentru un program de detoxifiere eficient:

  1. Consumaţi multe fibre, inclusiv orez brun, fructe şi legume proaspete.
  2. Hidrataţi-vă cu minimum 2 litri de apă zilnic şi ceaiuri verzi, din păpădie şi brusture.
  3. Vitamina C ajută organismul să producă glutation, un compus care ajută ficatul să elimine toxinele.
  4. Practicaţi hidroterapia: faceţi duş cu apă foarte fierbinte timp de câteva minute, apoi cu apă rece timp de 30 de secunde. După ce aţi repetat de trei ori, staţi în pat o jumătate de oră.
  5. Mergeţi la saună o dată pe săptămână: impurităţile sunt eliminate mult mai bine prin transpiraţie.
  6. Încercaţi să urmaţi un program de o oră de exerciţii fizice, în fiecare zi.
    Gazeta de Sud

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS