3.4 C
Craiova
joi, 26 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateOMS dă recomandări privind consumul de sare

OMS dă recomandări privind consumul de sare

Sarea în exces în alimente şi băuturi prezintă un risc mai mare de a suferi de boli de inimă şi accidente vasculare cerebrale potenţial fatale, a declarat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), publicând noi recomandări pentru limitarea conţinutului de sodiu în alimentaţie, relatează Reuters.

Clorura de sodiu este denumirea chimică a sării, iar sodiul este un mineral care reglează cantitatea de apă din organism.

Autorităţile trebuie să stabilească politici de reducere a consumului de sare şi să ofere oamenilor informaţii pentru a face alegeri alimentare potrivite, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Avem nevoie ca industria produselor alimentare şi a băuturilor să reducă nivelurile de sodiu în alimentele procesate”, a spus şeful OMS într-un comunicat.

Noile linii directoare stabilite de OMS, pentru 64 de categorii de alimente şi băuturi, vizează să îndrume autorităţile din domeniul sănătăţii din cele 194 de state membre în discuţiile cu industria alimentară şi a băuturilor.

De exemplu, chipsurile din cartofi trebuie să conţină maximum 500 de miligrame de sodiu la o porţie de 100 de grame, plăcintele şi produsele de patiserie până la 120 mg de sodiu şi carnea procesată până la 360 mg de sodiu, conform criteriilor stabilite de OMS.

„Excesul de sodiu în alimentaţie creşte tensiunea arterială şi, în consecinţă, creşte riscul de boli cardiovasculare”, a mai spus organizaţia.

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces în rândul bolilor netransmisibile la nivel mondial, responsabile pentru 32% din totalul deceselor, a mai spus OMS. Aportul ridicat de sodiu este asociat cu obezitatea, bolile de rinichi cronice şi cancerul gastric, se mai arată în raport.

OMS le recomandă oamenilor să consume mai puţin de 5 grame de sare (sau mai puţin de 2 grame de sodiu) pe zi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS