Primăria Craiova vrea să-i oblige pe toți proprietarii de câini să-și sterilizeze animalele pe care le dețin, iar cei care nu vor trebuie să plătească o taxă consistentă către bugetul local
Municipalitatea craioveană caută soluţii pentru a scăpa de câinii vagabonzi de pe străzi. Acestora li se pregăteşte la marginea oraşului un adăpost, în care să fie cazaţi până ce-şi dau obştescul sfârşit, urmând să fie eutanasiaţi doar câinii bătrâni şi cei bolnavi. Soluţia trebuie însă completată cu măsuri care să prevină apariţia pe străzi a altor câini, în locul celor ridicaţi de hingheri. În acest sens, consilierii locali ai PSD pregătesc, la sugestia primarului Lia Olguţa Vasilescu, un proiect de hotărâre de consiliu local prin care să impună obligativitatea castrării animalelor din curţi şi apartamente.
„Proiectul nu este încă definitivat, dar în principiu noi urmărim ca absolut toţi câinii din Craiova să fie sterilizaţi. De ce? Explicaţia e foarte simplă: noi facem un adăpost de câini, cu o capacitate între 5.000 şi 7.000 de animale, şi nu vrem ca în locul câinilor duşi în adăpost să apară pe străzi alţii. Ştiu că în unele cvartale de blocuri toţi câinii sunt sterilizaţi, au cerceluş la ureche, dar cu toate astea apar căţei noi. Locatarii de acolo ne spun că aceşti pui nu sunt ai căţelelor cu cerceluş, ci sunt aduşi de oamenii care stau la curţi. Tocmai asta nu vrem să se mai întâmple“, a explicat primarul Craiovei.
„Oamenii vor fi obligaţi să-şi castreze câinii din case şi curţi, cu excepţia celor de rasă“
O reglementare asemănătoare era inclusă într-o lege care trecuse de Senat. În Cameră, însă, legea a fost modificată în mod radical, astfel că unele administraţii locale au decis să suplinească lipsa legislaţiei prin hotărâri de consiliu local. „Ca să rezolvăm problema asta, pentru că nu a trecut legea în formula senatului prin parlament, am decis să venim cu o hotărâre de consiliu local, exact cum a făcut Oradea. Câinii aflaţi pe străzi vor fi sterilizaţi de primărie, iar noi deja avem un parteneriat cu un ONG pentru protecţia animalelor, care s-a oferit să reia campania de sterilizare de acum câţiva ani, urmând să facă aceste sterilizări pe cheltuiala lor. Ar fi foarte bine, pentru că ne şi ajută să rezolvăm problema şi e şi gratis. Partea a doua a legislaţiei prevede exact acest lucru: toţi oamenii vor fi obligaţi să-şi castreze câinii din case şi curţi, cu excepţia celor de rasă, crescuţi pentru concursuri sau reproducere, care au pedigriu, fiind luaţi în evidenţa unei asociaţii chinologice. Dar pentru aceştia, proprietarii vor fi obligaţi să plătească o taxă“, a menţionat Lia Olguţa Vasilescu.
„Cine nu-şi va steriliza câinele va fi sancţionat“
Primarul Craiovei arată că acest proiect va avea două puncte esenţiale: pe de-o parte, se încearcă pe cât posibil scutirea proprietarilor de animale de această cheltuială a sterilizării câinilor din curţi şi case – în măsura în care permite bugetul şi colaborarea cu ONG-urile de protecţia animalelor –, iar pe de altă parte, cetăţenii care nu-şi sterilizează animalele riscă amenzi considerabile.
„Sunt sigură că oamenii o să înţeleagă şi o să-şi sterilizeze câinii, pentru că n-o să-i coste nimic. Am făcut un parteneriat cu ONG-urile de protecţie a animalelor, care o să suporte această sterilizare, să nu scoată oamenii bani din buzunarele lor pentru asta. Dacă, totuşi, nu vor fi bani suficienţi, probabil că o să vină şi primăria cu diferenţa. Cine nu-şi va steriliza câinele, însă, va fi sancţionat şi chiar vă spun că vom fi fără milă în această privinţă, pentru că altfel nu mai scăpăm niciodată de haitele de câini din oraş. Şi dacă tot facem efortul ăsta bugetar, destul de mare, pentru construirea adăpostului de câini, atunci trebuie să eliminăm toate celelalte surse de înmulţire a câinilor de pe străzi“, a declarat primarul Craiovei.
„Vrem să fie adoptată o asemenea hotărâre şi în localităţile din jurul Craiovei“
Deocamdată, proiectul de hotărâre, pe care municipalitatea speră să-l adopte în şedinţa legislativului local de la sfârşitul acestei luni, e în faza de evaluare a cheltuielilor pe care le impune aplicarea sa.
„Ideea este ca omul să nu plătească nimic pentru asta, însă există şi o asemenea variantă. Încă nu ştim precis, suntem în faza în care încercăm să estimăm care este populaţia canină aflată în Craiova. E greu de făcut o asemenea estimare, pentru că sunt cifre care se bat cap în cap. Asociaţiile pentru protecţiea animalelor spun că e prea mare un adăpost de 5.000 de câini şi nu se justifică o asemenea construcţie pentru că nu sunt atâţia câini pe străzi. Pe de altă parte, Salubritatea ne spune că sunt 8.000 de câini pe străzi. În prezent, noi încercăm să estimăm şi câţi câini sunt în zona de case, dar şi din zona adiacentă Craiovei, pentru că vrem să fie adoptată o asemenea hotărâre de consiliu local şi în localităţile din jurul Craiovei. Dar pentru asta trebuie să găsim soluţii ca să ajutăm oamenii şi să-i conştientizăm, pentru că altfel nu stârpim niciodată câinii de pe străzi“, susţine Lia Olguţa Vasilescu.