• Sub mandatul presedintiei Romaniei in cadrul OSCE – declaratie comuna de lupta impotriva terorismului • Romania a acceptat presedintia OSCE, dorind sa demonstreze ca poate conduce cu responsabilitate, ca un partener eficient in Europa • Actiuni realizate sub mandatul Romaniei: organizarea alegerilor in Kosovo, incheierea planului de pace in sudul Serbiei, aprobarea unui amendament al Constitutiei in FYROM, care le ofera drepturi noi minoritatilor • Romanii au insistat in solutionarea problemei traficului ilegal, organizind la Bucuresti Conferinta privind traficul de fiinte umane si migrare ilegala
Mandatul Romaniei a urmarit ca toate statele membre sa beneficieze in mod egal de avantajul oferit de acest statut, a declarat ieri presedintele in exercitiu al OSCE, Mircea Geoana, in sesiunea de deschidere a Consiliului Ministerial al organizatiei, de la Bucuresti.
Mircea Geoana a spus ca membrii OSCE trebuie sa se bucure de aceleasi drepturi si libertati, indiferent de etnie, convingeri politice sau religioase. „Pentru Romania, detinerea presedintiei OSCE a fost o experienta provocatoare, o responsabilitate cu care comunitatea OSCE ne-a investit, nu doar pe mine, si echipa mea din Ministerul de Externe, dar si politica externa si prioritatile privind securitatea Romaniei“, a declarat ministrul.
Seful diplomatiei romane a adaugat ca Romania a acceptat aceasta provocare, dorind sa demonstreze ca poate conduce OSCE cu responsabilitate, ca un partener eficient in Europa, dar si cu modestie, avind in vedere complexitatea proceselor de tranzitie politice si economice: „Am invatat lectia facind fata dificultatilor de adoptare a economiei functionale de piata, de rezolvare a problemei minoritatilor, de construire a institutiilor publice eficiente si abordare a proceselor de integrare euroatlantica“.
Romania a actionat pentru apararea drepturilor la o viata decenta
Referindu-se la actiunile si masurile luate in acest an, ministrul roman de externe a aratat ca obiectivul a fost aplicarea unor politici de aparare a drepturilor individului la o viata decenta.
Printre actiunile realizate au fost amintite: organizarea alegerilor in Kosovo, incheierea planului de pace in sudul Serbiei, aprobarea unui amendament al Constitutiei in FYROM, care ofera drepturi noi minoritatilor. OSCE a incercat sa gaseasca o solutie in problema traficului ilegal, organizind Conferinta privind traficul de fiinte umane si migrare ilegala, la Bucuresti, in cooperare cu Centrul SECI, ca si campanii si actiuni regionale si internationale impotriva crimei organizate.
O atentie deosebita a fost acordata problemei discriminarii si saraciei in rindul etniei romilor din Europa, o Conferinta pe aceasta tema fiind organizata, in septembrie, la Bucuresti. Presedintele in exercitiu al OSCE a felicitat Rusia pentru progresele facute pentru indeplinirea angajamentelor asumate la Summit-ul de la Istanbul, din 1999, privind retragerea trupelor din Republica Moldova. „Acest lucru ne da speranta ca vor fi indeplinite toate angajamentele pina la sfirsitul lui 2002“, a afirmat Geoana.
Acesta s-a mai referit la eforturile comune ale OSCE, UE, NATO in fosta Iugoslavie, prin care s-a reusit prevenirea transformarii conflictului intr-un razboi civil, acesta fiind un exemplu a ceea ce se poate realiza daca organizatiile internationale lucreaza impreuna.
„Dependenta” de marile puteri trebuie evitata
In ceea ce priveste actiunile viitoare, Geoana a vorbit despre faptul ca, atit coruptia, cit si crima organizata pun in pericol nu doar cresterea economica si dezvoltarea democratica, ci si securitatea zonei si de aceea trebuie acordata o atentie deosebita legaturilor intre crima organizata si grupurile teroriste, mai ales in problemele finaciare: „Trebuie sa aplicam standarde comune de toleranta pentru diversitate, in loc sa cream ad-hoc solutii de raspuns la probleme specifice sau crize, in ceea ce priveste problematica minoritatilor“. Mircea Geoana a adaugat ca OSCE are un rol important in sprijinirea intoarcerii zecilor de mii de refugiati din regiune, pentru ca „este inacceptabil ca victime inocente ale conflictelor sa sufere in continuare“.
El a subliniat ca trebuie gasita o solutie pentru a elimina „sindromul dependentei“ tarilor de asistenta internationala si de marile puteri. Interventia comunitatii internationale nu poate continua la nesfirsit, OSCE va trebui sa sprijine crearea unor institutii transparente in Balcanii de Vest, prin care tarile sa fie capabile sa se autosustina.
Au fost inregistrate putine progrese in dezghetarea conflictelor din Nagorno-Karabakh, regiunea Transnistreana, Abkhazia si Ossetia de Sud, zona in care OSCE trebuie sa-si continue eforturile, dincolo de actuala situatie din Afghanistan. OSCE este o organizatie unica, diferita de celelalte organizatii internationale, in care cooperarea si consensul sint importante, iar operatiunile sint conduse cu flexibilitate, adaptabilitate si rapiditate, a mai spus, in final, Mircea Geoana.
Astazi, declaratie OSCE impotriva terorismului
Raspunsul OSCE la atentatele teroriste din 11 septembrie, din Statele Unite, va fi cuprins in Declaratia impotriva terorismului si Planul de Actiuni al Consiliului Ministerial, documente care urmeaza sa fie adoptate astazi, la finalul reuniunii, a anuntat Mircea Geoana. El a adaugat ca, desi OSCE nu este organizatia cu cele mai mari responsabilitati in lupta antiterorista, poate actiona la „radacina“ acestui fenomen: inegalitatile sociale, economice si politice, care produc un teren fertil, exploatat de ideologiile extremiste. Conferinta Internationala privind intarirea securitatii si stabilitatii in Asia Centrala, care va avea loc saptamina viitoare la Bishkek va avea intregul sprijin al statelor membre OSCE, a mai spus ministrul.