Statele Unite au sporit forta de atac asupra bazei din apropierea Kandaharului, dublind numarul elicopterelor de lupta. „Aceasta actiune pare sa fie punctul culminant“, a declarat maiorul James Higgins, ofiter american de informatii in cadrul Marinei. „Talibanii controleaza in continuare Kandaharul, dar numarul fortelor la sol este destul de mare, fiind reprezentat de grupuri ale opozitiei venite din nord si din sud-est, precum si de militari americani“, a declarat ofiterul american. „Speram sa preluam controlul asupra orasului, in viitorul apropiat“. „Au sosit noi trupe ale Marinei“, a afirmat Higgins.
Responsabili cu rang inalt din cadrul Departamentului american al Apararii au declarat ca Statele Unite ar putea declansa bombardamente asupra ultimelor forte talibane. La Washington, secretarul apararii, Donald Rumsfeld, a declarat ca, pe teritoriul afgan, sint 1.500-2.000 de membri ai trupelor americane. Ofiterii de legatura ai altor state, reprezentind mai ales Marea Britanie, Australia si Germania, au fost prezenti la baza americana.
De citeva zile, bombardamente americane violente vizeaza regiunea Kandaharului, unul dintre ultimele bastioane ale talibanilor, iar fortele pastune, aliate americanilor, afirma ca s-au apropiat de aeroportul din oras. Potrivit martorilor si talibanilor, aceste bombardamente s-au soldat cu victime in rindul populatiei civile.
Statele Unite au declansat, pe data de 7 octombrie, atacuri aeriene asupra Afganistanului, motivind ca urmaresc capturarea lui Osama bin Laden si distrugerea retelei Al-Qaida, acuzati ca au organizat atentatele din 11 septembrie. Bombardamentele talibane au permis Aliantei Nordului, coalitie a minoritatilor (tadjici, hazari, uzbeci), sa cucereasca Kabulul si majoritatea provinciilor afgane. Talibanii s-au retras in Kandahar si in alte trei provincii vecine.