Liderii europeni au salutat simbata progresele realizate de Romania in pregatirea pentru aderarea la Uniunea Europeana, insa au afirmat ca Romania si Bulgaria sint singurele tari care nu vor fi pregatite sa adere in 2004. Sefii de stat ai tarilor Uniunii au promis insa sa acorde o atentie speciala Romaniei si Bulgariei, pentru ca aceste doua tari sa poata deschide toate capitolele de negociere anul viitor. Presedintele Ion Iliescu, invitat la Laeken, a afirmat, in discursul sustinut in fata Celor 15, ca Romania isi propune sa termine negocierile de aderare la jumatatea anului 2003. Concluziile summit-ului sint pozitive pentru Romania, a declarat presedintele Iliescu, afirmind ca la Laeken s-a reafirmat sprijinul pentru tarile ramase in urma, iar acum, desavirsirea pregatirii pentru aderare depinde de Romania. Ion Iliescu le-a spus liderilor europeni ca autoritatile romane sint constiente de faptul ca o aderare prematura la Uniunea Europeana ar putea crea dificultati pentru Romania, daca economia romaneasca nu poate face fata concurentei libere. Discursul sustinut de presedintele Ion Iliescu indica o schimbare a politicii de aderare a Romaniei. Daca Bucurestiul va incheia negocierile de aderare la jumatatea anului 2003, in timpul presedintiei Greciei, Romania ar putea adera la Uniune in 2004, in cazul in care va fi pregatita din punct de vedere economic, deoarece procedura de ratificare a tratatului de aderare a Romaniei dureaza in medie un an. Pina in prezent, data-tinta de aderare stabilita de guvernul roman a fost 2006 – 2007. „Sa vrem sa aderam mai repede nu ajunge; trebuie sa si putem“, a declarat presedintele Ion Iliescu. Bulgaria a anuntat deja, saptamina trecuta, ca isi modifica politica de aderare si intentioneaza sa adere la UE in 2004, o data cu celelalte tari candidate. Oficialii bulgari au justificat aceasta schimbare prin progresele obtinute de Bulgaria si prin sustinerea politica a unor tari UE pentru o asemenea modificare. Ministrul francez de externe, Hubert Vedrine, a avertizat, recent, asupra riscurilor implicate de eliminarea Romaniei si Bulgariei din primul val de aderare la UE. Oficialii europeni au calificat drept nerealista schimbarea de politica a Bulgariei. Comisarul european pentru extindere, Gunter Verheugen, a afirmat ca Bulgaria are nevoie de magia lui Harry Potter pentru a putea adera la Uniune in 2004.
Iata, in continuare, interviul oferit corespondentului Gazetei de Sud la Bruxelles de dl Ion Iliescu, presedintele Romaniei.
– Domnule presedinte, care sint rezultatele prezentei dumneavoastra la Summit-ul de la Laeken si care a fost continutul convorbirilor pe care le-ati avut cu omologii dvs. europeni?
– Discutia care a avut loc la Laeken in prezenta tarilor candidate s-a axat pe tema extinderii UE, ca parte componenta si a celuilalt proces, mai amplu, al discutiei privind viitorul Uniunii Europene. Ceea ce s-a subliniat inca o data – aceasta fiind chestiunea politica esentiala a acestui summit – este consolidarea ideii privind ireversibilitatea procesului de extindere, porti deschise catre toate tarile candidate, inclusiv si pentru Turcia, precum si principiul stabilit inca de la Helsinki, al abordarii individuale a fiecarei tari. Aceasta inseamna consolidarea dialogului si negocierilor cu fiecare tara candidata, in contextul angajamentului ferm luat de Spania, de a continua eforturile facute de cele doua presedintii anterioare, cea belgiana si suedeza, cele care au dat substanta ideii accelerarii acestui proces. Spania, mai ales in dialogurile pe care le-am avut recent, a anuntat ca doreste sa faca toate eforturile pentru ca Romania, spre exemplu, sa deschida toate capitolele de negocieri pe perioada presedintiei spaniole, adica prima jumatate a anului viitor. S-a apreciat faptul ca guvernul roman a pregatit deja toate dosarele pentru capitolele de negocieri restante, urmind ca noi sa facem eforturi pentru a si putea inchide aceste capitole in perioada presedintiilor daneza si greaca. In ceea ce ne priveste, acesta ar fi elementul de substanta, decizia pe care si noi am exprimat-o, de a accelera procesele de reforma interne, pe de o parte, pentru a raspunde tuturor exigentelor acquis-ului comunitar, precum si o mai buna organizare a negocierilor cu Comisia Europeana, astfel incit sa putem ca anul viitor sa deschidem toate capitolele de negocieri si apoi sa facem eforturile necesare pentru inchiderea lor, avind astfel posibilitatea de a scurta termenul de integrare de facto a Romaniei in UE.
– In documentul final se anunta ca Romaniei si Bulgariei li se va da un ajutor special pentru a sustine eforturile lor de aderare. Ce inseamna asta la modul concret? S-a vorbit in ce va consta acest ajutor, cind va fi dat, sub ce forme, pe ce durata de timp?
– Aceasta idee s-a mentionat numai in principiu, nu s-a intrat in detalii, acestea urmind sa se concretizeze cu Comisia Europeana, cu presedintia spaniola si cu fiecare dintre tarile membre. Dar, in sine, ideea a fost subliniata atit de presedintia belgiana, cit si de Romano Prodi si Gunter Verheugen din partea Comisiei Europene, ca fiind o preocupare actuala a UE. Urmeaza se se adopte Declaratia de la Laeken, documentul care stabileste organizarea Conventiei si, la inceputul intilnirii, s-a subliniat decizia unanima ca la lucrarile acestei Conventii sa participe si toate tarile candidate. Proiectarea viitorului Europei se va face si prin includerea in acest proces a actualelor tari candidate. Tot ceea ce se intimpla acum este o continuare a deciziilor politice luate la Nisa si, mai ales, la Goteborg, Summit-ul de la Laeken venind sa consolideze angajamentul in favoarea extinderii europene, inclusiv pentru accelerarea procesului de negocieri.